Utorak, 23 travnja, 2024

BUDI SVOJ A NE TUĐI: Podržimo projekt “Etnosi”

Must Read

ETNOSI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE!  Umjesto hipstera što su zavladali ulicama gradova, a koji su uvezeni iz Londona odgovaramo  etnosima.  Tko su etnosi? Etnosi su obrnuto od hipstera, jer je hipster  izričaj koji je došao izvana i nije izvoran, pa tako hipster iz Zagreba je isti hipsteru iz Londona. Etnosi uvažavaju sve narodne nošnje, pa tako bi se po Hrvatskoj nosile bijele tradicionalne košulje, crvena đila, plave široke gaće, po Bosni, ondje gdje je islamski utjecaj njihove narodne nošnje, one marame oko glave na primjer,  ali sve to nekako moderno da bude za današnji svijet, u kojem je dopuštena mogućnost kombiniranja etnos odjeće,što ne znači da se treba  nužno držati svoje regije ako baš ne želiš.

Tipična etnos frizura kod cura su pletenice.  Ženska ikona etnosa i žena vodilja te  inspiracija je Julija Timošenko,  dobar primjer muških etnosa su pjevač Slavonia banda Branko Ilkovac, pjevač Krijesa Mojmir Novaković, onda Zorro,  može i onaj iz Opće opasnosti gdje je u spotu u bijeloj košulji u pjesmi “Treba mi nesto jače od sna”. 😀

Glazba vodilja u Hrvatskim krugovima je glazba benda “Krijes”. Imamo one cure iz Širokog što su u Zagrebu obradile “Moja Jela” pjesmu, grupa im se zove So What, te  sve što liči na etno muziku tj u kojoj su ubačeni čari etno glazbe.  Dodajmo da Thompson ima dvije etnos pjesme “Zeleno je bilo boje” i “Lipa Kaja” jos možda koje, jer se čuje zbor i postoji ono malo etna u njima. N to sigurno nisu Čavoglave na primjer. 😀

Hrvatska još tu ima terena s kojim se da raditi: tamburice, klape, ganga, linđo, bećarac, Lado… sve je to dobar temelj da se radi etnoglazba.

Od strane glazbe upitno je što je točno etno, no imamo npr srpsku etno glazbu, za Irsku je možda “celtic music” u kojoj se na youtubeu čuje samo glazba i u pozadini se vrte likovi iz irske mitologije (Vile) ili npr. music podloga “Gospodara prstenova”.
http://youtu.be/uIq14KTrt1g
http://youtu.be/1PuIYDyOwc8
Odjeća: Etnosi se ne drže strogo narodne nošnje nego je ona samo iskoristiva. Bitno je ljeti biti bos i zaogrnutih nogavica ili već neke sandale, bitno da je rustikalno ili pleteno.
Gore misna košulja, bijela, što starinskija, ručni rad po mogućnosti. Poželjni su brkovi! ( Zorro)

Kada je zima, umisto čarapa se nose vuneni čarapi “zepe” koji se strogo moraju vidjeti.

Etnosice ni u snu ne nose tvorničke torbe,  ima ona svatovska i ostale tradicionalne torbe ili pleteni ručni rad.
Poželjna je čipka na pletenicama. Tradicionalni nakiti…itd.

Napominjem, kod etnosa  su zabranjene ustaške kape, kokarde i sl, jer etnos ne brije na kaka fuj fašizam. Etnosi ne nose Johnyy Depp okvire. Preziru ga, jer je to hipsterski. Etnos je etnos, tko je prije imao naočale?! Možda one na jedno oko mogu proć ili ako ih već nosite, a etnos ste,  mogu proć lenonke, bez ikakvih boja osim crnih, smeđih, znači starinski. 😀

Etnosi iz Hrvatske mogu iskoristiti u svoje modne detalje licitarsko srce, tradicionalne nakite. Mogu se od Škota uzeti kiltovi i sl. Međutim kako živimo u digididigidi dobu ili nano dobu, to se sve gleda nekako ukomponirati u multimedijalni svijet: s rockom, rapom, technom, s laserima i sl.

Let 3 nekada ima etnos faze.

Mojmir Novaković (Kries)

ženska ikona etnosa Julija Timošenko

slika

pjevač Slavonije banda Branko Ilakovac

Na kraju u video obliku donosimo velike nade etnos žanra i podkupine, cure iz Širokog Brijega, grupa So What:
http://youtu.be/VBp-ecLZ4nI
te himna hrvatski etnosa "Moj Javore" grupa Kries: http://youtu.be/0kouss7nGF8
I još nešto na razmišljanje političarima i ekonomistima: Šta mislite koliko bi se pokrenuli domaći obrti, seoske prašnjave tkaonice i domaći dizajnerski ceh ako bi se pokazao srednji prst uvoznom tekstilnom lobiju i hipsterizaciji današnjice?

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x