Published On: Pet, stu 30th, 2012

RASPUDIĆ: Ovo je sada i konačni raspad Jugoslavije

Dvije oslobađajuće presude potresle su Srbiju i prouzročile nevjerojatno slaganje svih političkih aktera u bijesu na Haag i zapadnu političku elitu. Kamo će to odvesti naše istočne susjede? Ima li izgleda da se konačno suoče s činjenicama i prođu katarzu? I što to znači za Hrvatsku? Analitičar Nino Raspudić kaže kako je sasvim siguran da će se Srbija, ionako već dugo na razmeđu između Europske unije i Rusije, sada nepovratno okrenuti prema istoku.

– Čak i Liberalna stranka Čede Jovanovića osudila je oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču, što znači da od relevantnih političkih snaga tako nema ni jedne koja odskače. Javnost u Srbiji bila je medijski preparirana i oslobađajuće presude doživjeli su kao antisrpske – kaže Raspudić, ističući kako će jačati političke snage poput radikala i naprednjaka, iz kojih je potekao srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

– Srbija će se okrenuti istoku, prelazi u istočnu sferu – kaže, a na pitanje što to znači za Hrvatsku, koja bi tako ponovno došla na granicu svjetova poput granice zamišljene na Jalti, Raspudić kaže kako to može biti dobro za Hrvatsku.

– To može značiti da Hrvatsku više neće promatrati kao dio tzv. jugosfere, samo kao dio regije jugoistočne Europe kao cjeline iako Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju, a Srbija je od nje jako daleko – kaže Raspudić, zaključujući da se sada na neki način događa konačni raspad Jugoslavije i da bi pritisci na Hrvatsku vezani za odnose u regiji mogli prestati.

Povjesničar Tihomir Jakovina kaže kako se posljednjih godina u Srbiji vodila bitka za reinterpretaciju ratova i zato će presude biti snažna poruka.

– Djelomično su imali pravo, jer i Srbi su stradavali. Međutim, u Srbiji su računali da će time što su poslali Miloševića i Karadžića u Haag apsolvirali sve. Presude će prisiliti sve koji se bore za reinterpretaciju da pogledaju što se događalo od početka rata, za što u golemoj mjeri odgovornost snosi Srbija – kaže Jakovina, koji očekuje da će, nakon što prođe proces ljutnje na Europsku zajednicu, Srbija ipak proći neku vrstu katarze.(Dnevnik.ba/večernji list)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare