‘Brzojav koji je naveo Hitlera na samoubojstvo’ prodan za 55.000 dolara

“Brzojav koji je naveo Hitlera na samoubojstvo” – kako američki mediji predstavljaju komad papira koji je Adolfu Hitleru poslao Hermann Göring – prodan je za 55.000 dolara.
Brzojav je, kako piše Washington Post, kao suvenir uzeo kapetan Benjamin Bradi, američki vojnik koji nije govorio njemački jezik. Važnost sadržaja telegrama je godinama prolazio nezapaženo, piše list. Bradijev sin pronašao je komad papira u očevu sefu nakon mnogo godina.
Göring u brzojavu, među ostalim, piše kako suosjeća s Hitlerom u “ovim najtežim trenucima”, no prava njegova namjera, tumače mediji, bila je provjeriti stoji li još uvijek na snazi Hitlerova odluka da ga Göring naslijedi u slučaju da mu se nešto dogodi. U brzojavu u kojem traži njegovo odobrenje da potpuno preuzme “kontrolu nad Reichom”, dodaje kako bi, ako Hitler ne bi odgovorio do 22 sata, to shvatio kao Hitlerovu nemogućnost i da bi onda preuzeo vlast. Göring je bio zapovjednik njemačkog Luftwaffea, otac zloglasnog Gestapa i Hitlerov dogovoreni nasljednik.
Izvješća kažu da su osobe bliske Hitleru iskoristile brzojav kako bi u njega izazvale bijes. Tekst upućuje na to da se Göring raspitivao je li još uvijek u igri za nasljednika nakon što je Hitler nestao iz javnosti. Hitlerovi suradnici telegram su mu prikazali kao čin izdaje, pretpostavljajući da Göring zapravo prijeti državnim udarom. Hitler je nakon toga Göringa optužio za veleizdaju i dao mu priliku da podnese ostavku na sve položaje u zamjenu za vlastiti život.
Izvješća kažu da je Hitler nakon Göringova brzojava i bijesa koji je prvotno zbog njega osjećao, pao u depresiju. Sedam dana poslije, 30. travnja 1945., Hitler je počinio samoubojstvo u svojem bunkeru.
Brzojav je prodala jedna od najvećih aukcijskih kuća Alexander Historical Auctions neimenovanom kupcu u Sjevernoj Americi.