MERKEL: Brak sklapaju muškarac i žena

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na prekid diskriminacije istospolnih partnera, no ponovila je svoje gledište da je brak institucija koju uspostavljaju muškarac i žena.

U intervjuu sa zvijezdom YouTubea Florianom Mundtom ili LeFloidom Merkel je kazala da je za nju brak kohabitacija muškarca i žene. Ja sam za registrirano partnerstvo. Za to sam da nemamo nikakvu diskriminaciju kroz porezno zakonodavstvo. Ako i dalje budemo nailazili na diskriminaciju, uklanjat ćemo je, rekla je njemačka kancelarka.

Govoreći o definiciji braka, Merkel je rekla: Mislim da moramo prihvatiti da postoje različita mišljenja o tome. Ljudi to jednostavno moraju prihvatiti, kazala je njemačka kancelarka. Upitana da ukratko rezimira vlastitu poziciju, Merkel je rekla: Bez diskriminacije. Brak kao zajednički život muškarca i žene.

Nakon što su Sjedinjene Države i Irska priznale brak među pripadnicima istog spola, sve je više poziva da se to učini i u Njemačkoj. U toj zemlji istospolni parovi mogu od 2001. zasnovati građansko partnerstvo

more recommended stories