Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

BRZA CESTA IZOLIRANA OGRADOM: Pogledajte kako bi trebao izgledati neumski koridor

Must Read

Kako piše Dnevnik.hr, Bosna i Hercegovina se pita treba li Hrvatskoj dopustiti gradnju cestovnog koridora preko njenog teritorija.

Hrvatska, naime, umjesto Pelješkoga mosta planira graditi tzv. koridor kroz Neum. Ideja nije baš blagonaklono dočekana u BiH. Bosanskohercegovački ministar prometa došao je umiriti Neumljane koji se plaše getoizacije grada zbog najavljene gradnje cestovnog koridora.

“Nesporna je činjenica da mi Neum ne želimo na bilo koji način izolirati”, ističe Damir Hadžić, ministar prometa BiH. Neumljani su mu povjerovali, ali uz uvjet da se koridor udalji od grada. “Mi smo za autocestu koja ide Popovim poljem ili neko drugo rješenje koje neće djeliti općinu Neum na dva djela”, kaže Živko Matuško, načelnik općine Neum.

Hrvatska strana od autoceste je odustala. Predlaže se brza cesta za slobodni prolazak i cesta s graničnim prijelazima za Neum i Hercegovinu na koje se dolazi preko kružnih tokova u Hrvatskoj. Pet i pol kilometara cesta izgradilo bi se za 40 miliona kuna, piše Dnevnik.hr.

koridor Neum

Pelješki most, vrijedan dvije milijarde kuna, 50-ak je puta skuplji. Mostu, kao i eventualnom tunelu, protive se i u BiH. Bh. vlasti uvjeravaju da se Hrvatskoj neće popuštati. “Nema trgovine Luka Ploče-neumski koridor. I što se tiče nas interesi Bosne i Hercegovine su na prvom mjestu”, naglašava Hadžić.

Za hrvatske prijevoznike je ideja o koridoru kroz Neum prihvatljiva, piše Dnevnik.hr.

“Mislimo da bi to jako puno značilo pogotovo kad bude šengenski režim za prijevoznike, ne samo Hrvatske nego sve koji koriste ovaj koridor”, smatra Marijan Banelli, predsjednik Udruge autoprijevoznika.

Plan je da se brza cesta ogradi ogradom pa strogi schengenski pregledi ne bi bili potrebni. Pojednostavio bi se time prolazak roba i putnika.

Ako se dvije zemlje na kraju i dogovore oko koridora, prije prve lopate blagosloviti ga treba i Bruxelles.

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BL!N MAGAZIN/md)

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -