Published On: Mon, Oct 12th, 2020

BRUXELLES Ministri vanjskih poslova zemalja EU uputili poziv političkim akterima u BiH, evo što su im poručili

Europsko vijeće potvrdilo je svoju “nedvosmislenu posvećenost” perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, kao i daljem prisustvu vojnih trupa EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

“S obzirom na to da će se lokalni izbori u BiH održati 15. studenoga 2020. godine, Europsko vijeće pozdravlja činjenicu da će oni biti održati i u Mostaru 20. prosinca prvi put od 2008. godine”, navodi se u priopćenju.

Ministri EU pozvali su sve političke aktere u BiH da se “suzdrže od provokativne retorike podjela tijekom izbornog razdoblja” i da se fokusiraju na rješavanje 14 ključnih prioriteta koje je Vijeće utvrdio prošle godine.

Europsko vijeće pozdravlja i kontinuirano prisustvo EUFOR-a u BiH u okviru operacije Althea i izražava spremnost da podrži opstanak te misije u okviru sveukupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu.

“Europsko vijeće raduje se prezentaciji sljedeće Strateške revizije sredinom sljedeće godine, koja bi trebalo poslužiti kao osnova za raspravu o budućim zadacima EUFOR-a, uzimajući u obzir potrebu da se pruži podrška napretku Bosne i Hercegovine u procesu integracija u EU, kao i sigurnosnu situaciju na terenu”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i da EU nastavlja pozivati vlasti Bosne i Hercegovine da nastave s aktivnostima na daljem odlaganju viška streljiva, oružja i eksploziva, kao i u deminiranju, uz podršku međunarodne zajednice.