Published On: Pet, tra 19th, 2013

Bruxelles: Dačić i Thaci se dogovorili, parafiran sporazum o Kosovu

Vlora Citaku, ministrica europskih integracija Kosova i bliska suradnica kosovskog premijera Hashima Thacija napisala je na svom Twitter profilu da” imamo dogovor”.
” Bijeli dim je izašao! Habemus pactum! Sretni”, napisala je Citaku.
Visoka predstavnica Komisije za vanjska pitanja i sigurnosnu politiku Europske unije (EU) Catherine Ashton izjavila je da su pregovori završeni i da su obje strane parafirale tekst.
Europski povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Stefan Fule čestitao je Srbiji i Kosovu na” hrabrosti i predanosti”, te napomenuo da” dvije strane mogu računati na punu podršku EU na njihovom europskom putu”.
Kako prenose srbijanski mediji, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su prijedlozi Srbije prihvaćeni.
“Parafirao sam. Ovo je prijedlog teksta o čijem prihvaćanju ili odbijanju će se izjasniti obje strane u narednim danima”, rekao je Dačić.
Srbijanski mediji tvrde da su u finalnoj verziji teksta prihvaćeni su svi prijedlozi Srbije, točka 9 je nedirnuta i po srbijanskoj želji modificirana je točka 14.
Srbijanska delegacija ide u sjedište NATO gdje će razgovarati o jamstvima za sigurnost Srba na sjeveru Kosova.
Budući je sporazum između Kosova i Srbije postignut očekuje se da u ponedjeljak, ministri vanjskih poslova zemalja EU šefovima država i vlada EU preporuče da se na Summitu u lipnju Srbiji odobri datum za početak pregovora za ulazak u EU, što je u ovom trenutku najvažnije vrhu srbijanske države.
Izvjestitelj Jelko Kacin izjavio je jučer za agenciju Anadolija da bi sporazum Kosova i Srbije za Zapadni Balkan imao značaj koliko završetak Hladnog rata za Zapadnu Europu.