Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Srbija ukida TV pretplatu

Must Read

Beograd – U petak će biti stavljena točka na tekst zakona kojim se ukida plaćanje TV pretplate. Očekuje se da će od ljeta na računima za struju taj dio biti izbrisan.
Kako saznaju Novosti, za pet-šest dana otvorit će se javna rasprava o propisu kojim se ukida obvezno plaćanje programa Radio-televizije Srbije i RT Vojvodine, i javnost će biti upoznata sa svim detaljima oko prelaska na financiranje javnih servisa iz državne kase.
U Ministarstvu kulture i informiranja kažu da je ostalo da se precizira hoće li sve biti regulirano jednim zakonom ili će biti predložena dva. U ovom trenutku, plan je da se Vladi, a potom i Skupštini, predloži usvajanje zakona o elektroničkim medijima i javnim TV servisima. Pomoćnik ministra kulture i informiranja Dragan Kolarević očekuje da bi procedura oko ukidanja pretplate mogla potrajati do ljeta:
“Mislim da bi u srpnju moglo se okonča sve oko prelaska RTS i RTV na proračunsko financiranje. Međutim, građani do tada moraju redovito plaćati pretplatu. Jer, dugovi nikome neće biti oprošteni i da se ukine plaćanje.” Kolarević navodi i da će i novi način financiranja biti privremen, najviše zato što se Europska unija “mršti” na to da država na duže staze plaća medije. On smatra da bi sve moglo potrajati dvije godine, a da se potom pronaći model koji će osigurati siguran izvor financiranja: “U EU ne gledaju blagonaklono da se država” miješa “u javne servise, ali mislim da neće imati ništa protiv ovog načina financiranja zbog teške ekonomske situacije”, rekao je Kolarević za “Novosti.” Cijelu računicu oko ukidanja TV pretlate, međutim, značajno bi mogle pomrse milijarde koje iz državne kase treba izdvojiti za RTS i RTV. Prema neslužbenim podacima, za medijski javni servis Srbije godišnje je potrebno oko šest milijardi dinara, plus još dvije milijarde za vojvođanski. Iz RTS, čije se generalni direktor Aleksandar Tijanić usprotivio ukidanju pretplate, iznijeli su podatak da je sada postotak naplate na razini Srbije oko 40 posto, da je u Beogradu oko 63, au Novom Sadu 70 posto.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Murphey Pristaje na Gotovinsku Isplatu Plaća: “Ali 10% Meni!”

U bizarnom preokretu diplomatske sapunice, američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, pristao je na prijedlog HDZ-a o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -