Subota, 22 lipnja, 2024

BRITANSKI MEDIJI: ISIL je u BiH, selo Ošve, kupuju nekretnine, planiraju napade na Zapad

Must Read

Ekstremisti Islamske države uspostavili su uporište u pitoresknom selu usred Europe i svi su ‘spremni da odgovore na poziv na džihad’, pišu britanski mediji. U zabačenom selu Ošve u Bosni i Hercegovini teroristi tajno kupuju zemlju i nekretnine, a obavještajci vjeruju kako tamo grade kampove za obuku islamista koji planiraju napade na Zapadu. 

Regrutacija za džihad ne prestaje – više u video prilogu

To je otkriveno nakon što je kroz planinsko bosansko selo Gornja Maoča, gdje se vijore zastave Islamske države, prohujala policijska racija.

 Kako piše Sunday Mirror, najmanje 12 džihadista treniralo je u selu Ošve i potom, u proteklih nekoliko mjeseci, otišlo put Sirije. Petorica od njih su ubijena, tvrdi stručnjak za terorizam Dževad Galijašević koji opisuje kako iz sela Ošve dolazi velika teroristička prijetnja.

– Ne postoji netko tamo tko nije spreman odazvati se pozivu na džihad – dodaje.

Selo je okruženo šumom, a stratešku poziciju mu daje i to što je u blizini Mediterana, odakle ima direktnu vezu sa Sjevernom Afrikom, Sirijom i Irakom.

Britanski mediji tvrde da je dva hektara zemlje u ovom selu kupio poznati pristaša ISIS-a Harun Mehićević koji je tijekom devedesetih iz Bosne pobjegao u Australiju, odakle danas financira teroriste.

Kao vlasnici zemlje spominju se i Jasin Rizvić i Osmah Kekić, kao i muslimanski vođa Izet Hadžić, koji je uhićen u akciji SIPA.

Stanovnici s kojim su razgovarali britanski novinari kazali su da se iz šume redovno čuje pucnjava, iako je selo pod prismotrom više od tri mjeseca.

Ipak, radikalni muslimani su manjina u Bosni, a muslimansko stanovništvo je uglavnom umjereno i sekularno. Međutim, neki su prigrlili ideje kontroverznog sunitskog pokreta vehabizma.

U travnju ove godine, Bosna je proglasila zatvorsku kaznu do 10 godina za građane koji se bore na stranim bojištima kao i za borce koji regrutiraju druge s ciljem borbe u inozemstvu.

U rujnu prošle godine uhićeno je 16-ero osumnjičenih za financiranje terorističkih aktivnosti, regrutiranje i borbu na strani radikalnih grupa u Siriji i Iraku.

Uhićenja su bila posljedice 17 velikih racija diljem balkanskih država.

Radikalni islamizam je sekularnoj Bosni bio je gotovo potpuna nepoznanica sve do rata 1990. kada su arapski plaćenici došli kako bi se borili na strani bosanskih muslimana.

Ti borci su se poslije rata naselili u Bosni i počeli širiti radikalnu verziju islama.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

SAD podiže tužbu protiv TikToka ne i Facebooka

MINISTARSTVO pravosuđa SAD-a planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -