Published On: Pon, svi 29th, 2017

Britanske službe znale su da Abedi sprema napad no bile su “prezaposlene”!

Britanska obavještajna agencija MI5 dobila je prije tri mjeseca informaciju od FBI-a da Salman Abedi planira napad u Velikoj Britaniji, prenosi Independent.

“Početkom 2017. FBI je rekao MI5 da Abedi pripada sjevernoafričkoj terorističkoj skupini sa sjedištem u Manchesteru, koja je tražila političku metu u ovoj državi”, rekao je sigurnosni službenik za Mail on Sunday.

“Informacije su stigle iz FBI-a, koji je istraživao Abedija od sredine 2016., te iz Libije, gdje je pronađena veza Abedijeve obitelji s terorističkim skupinama”, rekao je službenik.

“Nakon dojave, MI5 je istraživao Abedija i druge članove skupine. Tada se smatralo da planira atentat na neku političku figuru. Ali, istraga nije ništa otkrila i dogodila se tragedija”.

MI5: Imali smo previše otvorenih istraga

MI5 je suočen s pitanjem kako im je Abedi mogao promaknuti te izvesti napad u Manchesteru u kojem je ubio 22 i ranio 64 ljudi. Odgovorili su da su tada imali otvoreno ukupno 500 istraga o terorizmu te istraživali 3000 ljudi.

Britanska policija objavila je u nedjelju navečer da je nakon potrage u jugoistočnom dijelu Manchestera uhitila 19-godišnjaka u vezi samoubilačkog napada, prenosi Hina.

Uhićen u četvrti Gorton, mladić je osumnjičen za kršenje protuterorističkih zakona i on je 15. osoba uhićena u sklopu istrage o tom atentatu, precizirala je policija Manchestera u priopćenju. Trenutno se u pritvoru nalazi 13 osoba, a jedan muškarac i jedna žena oslobođeni su bez podizanja optužnice.

Hina / bljesak