Published On: Pon, svi 29th, 2017

OVAJ ČIKA JE OVU SRAMNU IZJAVU PREVALIO PREKO USTA: “Haaški sud imao je dobru suradnju s vlastima u Sarajevu”

Ako se pod dobrom suradnjom smatra suradnja Sarajeva koje je činilo sve da dostavi što više podataka o HVO-u i VRS-u te da ih što više ne dostavi o Armiji BIH onda je Brammertz u pravu. Doista bijaše to divna suradnja. Čisti rahatluk.

Konačan učinak Haaškog suda je ovaj:

Prostor s najvećim brojem onih koji nedostaju, u odnosu na vrijeme prije rata, i danas, na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, jeste prostor pod kontrolom ArmijeBIH. Čak niti Srpska, bez obzira  zločine koje je činila, nije toliko etnički počišćena koliko taj prostor. Istovremenom  prostor Armije BIH, na kojem danas nedostaje 485.000 Srba i Hrvata, prostorje s najmanje haaških presuda, što po ukupnom broju osuđenih, što po broju dosuđenih godina. Kao da tu nije bilo logora, kao da tu nije igrao Fudbalski klub El Mudžahid. Kao da nije bilo silovanja, ubojstava civila, nehumanog postupanja prema ranjenicima.Kao da tu, baš, na tom dunjaluku, ne bijaše razloga da Haag provede istragu.

Nevjerojatno je koliko se taj podatak o količini protjeranih od strane Armije BIH ne koristi danas u javnom diskursu upravo kao najglasniji i neporecivi dokaz pristranosti i potplaćenosti Haaškog suda. Suda koji funkcionira po principu koliko para toliko muzike.

Bez obzira na činjenicu što su radili Karadžić i Mladić, i što je radio Kordić,  naprosto podatak, da na teritoriju Armije BIH nedostaje gotovo pola milijuna ljudi, pripadnika drugih nacija, uspoređen s brojem optužbi, i dosuđenih godina, govori kako je Haaški sud, bio melodrama od suda.

Političko kazališna institucija, kojoj je cilj bio opsluživati lobističke urede, nikakao se baviti pravdom. Jer onaj tko tvrdi da je Haag, za tolike stotine tisuća, protjeranih, za 466 samo obredno ubijenih, dosudio ukupno tri godine zatvora nekon značajnijem generalu BIH, doista govore kako je suradnja Sarajeva s Haagom bila i više nego sjajna. Brammertz je stoga potpuno iskren. I potpuno u pravu. A svi koji u budućnosti, budu planirali ratovati, trebaju pitati Sarajevo kako se ratuje. I kako se prikrivaju zločini. Sarajevo je to sjajno odradilo i na tome im treba čestitati.

Srbi i Hrvati to su odradili loše i može ih biti stid.

Da ova teza stoji najbolje govori podatak i o Dretelju 1. Kojim se Haag također nije bavio. Kao niti Jablanicom. Konjicem, Kaknjom. El Mudžahidin odredom. Ničim od gore navedenog. Zašto ne Dreteljom 1 ako su njim upravljale ustaše Blaža Kraljevića? Zato što je Blaž Kraljević postao ikona velikog nacionalizma u BIH. Onog sarajevskog. A naručitelj presuda u Haagu je kazao da se u ikone ne smije dirati.

Kao prilog ovoj tezi prikazujemo kartu smanjenja Hrvata na području ABIH i Bošnjaka na području HVO-a, čisto da se usporedi genocidnost HRHB i čovječnost ABIH. Sada te brojke usporedite s dosuđenim kaznama generalima HVO-a i Armije BIH. Kod Hrvata se govori o stotinama godina i UZP kod Bošnjaka nema ni UZP. A govoriti o stotinama dosuđenih godina premda je ABIH ubijala civile, imala logore, u svoj sastav integrirala džihadističke dobrovoljce koji su obredno klali po BIH. Ništa to nije bilo dovoljno Haagu da pokrene procese. Jer saudijski kapital, u lobističkim uredima je jak. I čuva wannabe šehide od Irana od kriminalizacije.

Tribunal u Hagu (ICTY) zatvara se krajem ove godine. Predmeti koji ostanu nezavršeni bit će okončani kroz tzv. Mehanizam za međunarodne sudove, na čijem će čelu biti aktualni glavni tužitelj Serge Brammertz.

U razgovoru za “Avaz” on ističe da mu je prioritet ekspeditivno završavanje suđenja i žalbenih postupaka. U predmetu “Stanišić i Simatović” suđenje će biti ponovljeno i ono počinje već 13. lipnja. U žalbenom postupku su kojem je Tužiteljstvo podnijelo žalbu, te predmet “Šešelj”, u kojem se očekuje drugostupanjska presuda krajem ove ili početkom iduće godine.

Brammertz očekuje mogućnost žalbe i u predmetu “Mladić”.

”Moj prioritet je i lociranje i uhićenje osmorice preostalih bjegunaca s Tribulala za Ruandu. Trojici od osmorice bjegunaca će se suditi na Mehanizmu. Konačno, tu smo i da pomognemo nacionalnim pravosuđima u kaznenom gonjenju za međunarodne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi”, kaže Brammertz.

”Kao što sam spomenuo u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti, koji sam podnio krajem prošle godine, imamo odgovarajući pristup dokumentima, arhivima i svjedocima u sve tri zemlje – Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Što se tiče neizvršenih naloga u predmetima za nepoštivanje Suda “Jojić i drugi”, predsjednik Tribunala je iznio taj problem pred Vijećem sigurnosti UN-a i očekujem da će sigurno to ponovo uraditi u svom sljedećem izvještaju. Očigledno je da to veoma zabrinjava i nas u Tužiteljstvu, zato što se radi o vrlo ozbiljnim navodima”, rekao je on, dodajući da bjegunci nisu jedini problem u vezi s pravdom za ratne zločine u Srbiji.

”Situacija generalno ne ide u dobrom smjeru. Pozdravljamo, nakon dugotrajnog odgađanja, imenovanje novog tužitelja za ratne zločine i unaprijed se radujemo suradnji s gospođom Snežanom Stanojković”, naveo je.

Sa druge strane strane, u suradnji s BiH tvrdi da nema otvorenih pitanja.

”Vrlo dobro surađujemo s vlastima BiH, a to smo i potvrdili u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti”, rekao je, između ostalog Brammertz za “Avaz”.

Slika zaslona 2017-05-29 u 11.39.20