Published On: Sat, Aug 24th, 2013

Britanci ne mogu deportirati divljeg Bosanca, iako pljačka, napada policiju i mlati ljude

Tek što su se stišale strasti oko skrnavljenja velike kamene šahovnice, preko koje su neki “aktivisti” slali “poruke dobrodošlice” u Neum tako što su preko hrvatskog grba iscrtali veliko bijelo srce, u Neumu su ponovno u akciji oni aktivisti koji na čudan način žele “širiti ljubav i bratstvo i jedinstvo”, piše Večernji list.

Tako se na neumskim plažama zadnjih dana mogu sve više vidjeti detalji koji nikako ne odgovaraju vremenu i prostoru u kojem živimo.

Oni bolji poznavatelji prilika u Neumu s kojima su novinari Večernjeg lista razgovarali uvjereni su da se pak radi o novim provokacijama kojima se prije svega želi unijeti nervoza među hrvatski narod na ovom prostoru, a onda i zbuniti strane turiste koji se također ne mogu načuditi onome što vide na neumskoj obali.

Obilazeći neumske plaže na nekoliko lokacija se mogu vidjeti ležaljke i drugi prostirke s obilježjima bivše Jugoslavije, a koje njihovi vlasnici postavljaju na što vidljivije mjesto. Nekoliko takvih prostirki za ležanje i sunčanje s detaljima Jugoslavije zatekli smo na potezu od hotela Sunca do hotela Neum.

Večernji list piše kako bi se na prvi pogled dalo zaključiti da su to neki jugonostalgičari, ali oni o toj svojoj ljubavi ne žele javno govoriti, već samo dobacuju “da imaju pravo raditi što žele u “njihovom Neumu.”

U jednoj takvoj situaciji ti jugonostalgičari su ustvari Bošnjaci iz Zenice i Visokog koji su onako u dobacivanju iznijeli neka svoja čudna objašnjenja.

”Kriza je pa se nema novca i onda i ne možemo kupiti nove ležaljke i prostirke. Ako Hrvati mogu podizati onoliku šahovnicu, možemo i mi koristiti ove prostirke u našoj BiH”, neuvjerljiv je bio dok je novinarima Večernjeg lista objašnjavao jedan od vlasnika ovih zalutalih prostirki s natpisom ‘Jugoslavija’ i destinacija na Jadranu na kojoj nema Neuma.

Novinari Večernjaka su ostali bez odgovora kada su te goste u Neumu iz Zenice i Visokog upitali otkud to da “može koristiti prostirke Jugoslavija u svojoj BiH”, tj. zar to nije krajnje nelogično. Isto tako ostaje čudno kako je netko sačuvao takve prostirke s obilježjima države koja se raspala prije više od 20 godina ili su kupljene nedavno.

Na kraju su onako u prolazu ipak novinarima dobacili da je to njihov odgovor na ponovno vraćanje hrvatske šahovnice tamo gdje je cijelo vrijeme i bila, uz obalu u Neumu.

Naravno, za Hrvate Neuma ovo je još jedna provokacija od aktivista i boraca za slobodu ljudi koji tako nešto slično ne rade u mjestima odakle dolaze, navodi Večernji list.

Dosta su zbunjeni i stranci kada vide obilježja Jugoslavija pa su neki i pitali tamošnje mještane je li to Neum u BiH ili u nekoj drugoj državi.