Published On: Mon, Oct 5th, 2015

BRAVO MALA! Milena Dravić danas proslavlja 75. rođendanMilena Dravić rođena je na današnji dan 1940. godine. Legendarna je srpska i jugoslavenska filmska, kazališna i televizijska glumica. Jedna je od najvećih filmskih diva Jugoslavije. Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu i Nagrade “Žanka Stokić”.
Često je igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.
Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima: Kozara, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vrijeme, Moj tata na određeno vrijeme, Sekula se opet ženi, Nije lako s muškarcima i Zona Zamfirova. Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije Priče iz Nepričave, Natalija iz Policajca sa Petlovog brda, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija Kazalište u kući i Lud, zbunjen, normalan.
Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program “Obraz uz obraz”. Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Nakon ogromnog uspjeha filma “WR Misterije organizma”, Milena je dobila ponudu da se slika za američko izdanje Playboya, što je glatko i bez razmišljanja odbila.
Međutim, njene fotografije su ipak osvanule u tom časopisu budući da su se urednici 1965. bavili glumicama iza željezne zavjese i objavljivali njihove slike. Između ostalih, tu je bila i Milenina slika u muškoj košulji.
Milena Dravić prvi put se udala za redatelja Vojislava Kokana Rakonjca s kojim je bila u braku sve do njegove prerane smrti 1969. godine. Drugi brak joj je bio s redateljem Mladomira Puris Đorđevićem od koga se razvela nakon nekoliko godina zajedničkog života.
https://youtu.be/uPuxijCjxLI
Na snimanju filma “Kako su se voljele dvije budale” upoznala je Dragana Nikolića, s kojim počinje ljubavnu vezu.
U jednoj od pauza između snimanja 31. prosinca 1972. otišli su u Općinu Vračar i vjenčali se. Kuma im je bila Seka Sablić, a vjenčanje je prošlo bez fotografiranja. Nikolić, koji je tri godine mlađi od nje, postao je popularan tek dvije godine kasnije, s jugoslavenskom hit serijom “Otpisani”.
(NN, dnevno.rs)