Published On: Mon, Oct 5th, 2015

VRIJEĐANJE ISUSA ILITI PO KURANU PROROKA ISA-e: U restoranu u Sarajevu umjesto apostola na slici sjede ninja kornjače

I dok svako pojavljivanje fotografija ili karikatura proroka Muhameda u islamskom svijetu izaziva, najblaže rečeno, burne reakcije koje se kreću od prosvjeda do terorističkih akata i ubojstava, ismijavanje drugih i drugačijih u dominantno bošnjačkim sredinama u BiH uzima se “zdravo za gotovo”. Na takve slučajeve nije imun ni glavni grad BiH koji se više od ostalih rado hvali svojom multietničnošću i prihvaćanjem drugih i drugačijih pišu Artinfo i Večernji list.
Prihvaćanjem, a ne ismijavanjem.
U duhu izvrgavanja ruglu i ismijavanja, a ne prihvaćanja i poštovanja osjećaja vjernika katolika je i postavljanje slike posljednje večere u jednom od sarajevskih restorana (ime restorana poznato redakciji, ne želimo ga objaviti kako ne bismo objektu pravili besplatnu reklamu). Umjesto apostola s Isusom Kristom, sinom Božjim, za stolom sjede ninja kornjače, likovi iz poznatog crtanog filma.
Poruka koju je nepoznati autor želio poslati ovakvom montažom je nejasna. Ali je sasvim jasno da zamijeniti apostole ninja kornjačama nije nimalo duhovito, osobito vjernicima kojima je uprizorenje posljednje večere svetinja.
Očekivati da drugi poštuju vaše svetinje, dok vi bez srama ismijavate njihove, nekoretno je. Sarajevo je svakim ovakvim primjerom sve dalje od multietničnosti kojom se hvali, a sve bliže metropoli netolerancije i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima.
Međutim onaj tko je oslikao i izvjesio ovu sliku uvrijedio je i islamske vjernike, jer se na fotografiji ismijava i Kuran točnije prorok koji se spominje osim i u samom  Kuranu – Isa iliti Isus.

Isa a. s., sin Merjemin (arap. Isa ibn Maryam, je bio pretposljednji islamski poslanik. Kao povijesna osoba, on je istovjetan liku Isusa, no u islamu ima bitno drukčiju ulogu. Dok je zakršćane Isus Sin Božji i jedan od triju božanskih osoba Svetog Trojstva, za muslimane je Isa samo Allahov poslanik (arapski: رسول rasul) i odbacuje se svaka pretpostavka o njegovu božanskom podrijetlu, iako ga se i u islamu štuje kao izrazito uzvišenu osobu i smatra ga se najvećim poslanikom (arapski: maših) poslije Muhameda.
Kuran također uči da je Isus čudotvorno rođen od Blažene djevice Marije i da je vršio čuda po dopuštenju Božjem. Međutim, muslimani ne dijele kršćansko vjerovanje u Isusovu božanstvenost. Islam negira da je Isus Bog ili Božji sin, tvrdeći da je on bio običan čovjek koji je, poput ostalih proroka, bio izabran širiti božju poruku. Islamski sveti spisi strogo odbijaju pripisivanje božanstva ikomu drugomu, naglašavajući jedinstvo Boga (arapski: توحيد‎ tevhid).
Poput svih proroka u Islamu, Isus se smatra muslimanom (arapski: مسلم‎ – onaj koji se pokorava Bogu); on je učio ljude da prihvate ispravan put pokoravanja Božjoj volji. Isa se u islamu smatra pretečom Muhameda, i vjeruje se da je predvidio njegov dolazak. Prema islamskim spisima, Isus niti je ubijen niti je raspet, već je živ uzdignut na nebo. Većina muslimana vjeruje da će se sudnjeg dana Isus vratiti na zemlju uspostaviti pravdu i pobjediti islamskog antikrista, Dedžala (arapski: الدّجّال).

Wikicitati„Tako mi onoga u čijoj je ruci moj život, Isa će uskoro sići među vas kao pravedni sudija. On će polomiti krstove, ubiti svinju i ukinuti džizju. Zatim će se blagostanje prosuti po cijelom svijetu tako da ga neće niko prihvatiti, dok će sedžda biti bolja nego cijeli svijet i ono što on sadržava.”
(Muhamed)

Prema islamskom vjerovanju, Isus će kao pravedni vladar ostati na Zemlji četrdeset godina, nakon čega će umrijeti. Dženazu će mu klanjati muslimani i sahraniti ga.