Published On: Uto, lis 6th, 2015

Brammertz :Najteži slučajevi ratnih zločina se ne završavaju

U okviru trodnevnog posjeta BiH, glavni haaški tužitelj Serge Brammertz razgovarao je danas u Mostaru s glavnim tužiteljem Županijskoga tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Mladenom Jurišićem. Razgovaralo se o transferu predmeta ratnih zločina koji su s državne razine prebačeni na entitetsku razinu, odnosno županijsku.

Konstatirano je da se najteži slučajevi ratnih zločina ne završavaju i da bi se u strategiji državnog tužiteljstva trebao dati naglasak upravo na te predmete i rješavati ih pod svaku cijenu. Glavni haaški tužitelj Brammertz je ocjenjujući situaciju u pravosuđu BiH po pitanju procesuiranja ratnih zločina rekao kako je ona daleko od idealne.

– Ima mnogo drugih stvari koje se trebaju ispuniti, ali ono što je pozitivno jeste da je u zadnjih dvije godine uduplan broj predmeta ratnih zločina, ocijenio je glavni haaški tužitelj.

–  Fokus je prvih godina bio na radu državnog tužiteljstva a sada je jasno da rezultat mora biti zajednički rad državnog i entitetskog, odnosno županijskoga pravosuđa, zaključio je Brammertz. On je izrazio svoje zadovoljstvo brojem obrađenih predmeta na Županijskom tužiteljstvu.

– Tužiteljstvo je 2014. godine uradilo duplo više predemeta nego 2013. a ove godine do danas uradilo skoro duplo više nego prošle godine, kazao je glavni tužitelj Mladen Jurišić, napominjući da je to rezultat projekta koji financira EU, a  kojim je omogućeno dodatno angažiranje tužitelja i istražitelja.

– Iznio sam svoje primjedbe i sugestije kada su u pitanju ti predmeti, te je kolega Brammertz obećao potporu sa svoje strane stavljajući nam na raspolaganje 9 milijuna stranica dokumenata iz njihove baze podataka vezanih za ratne zločine, dodao je Jurišić. Po njegovim riječima, glavni haaški tužitelj se zanimao posebno za predmet ratnog zločina “Vranica”, koji je dosad tri puta ukidan na Vrhovnom sudu FBIH i vraćan na ponovno suđenje bez konkretnih uputa.

– Povodom tog predmeta saslušano je šezdestak svjedoka i sad je ponovno u fazi zakazivanja suđenja, podsjetio je Jurišić. Brammertz je najavio svoj ponovni dolazak za nekoliko tjedana u BiH kada bi se trebao sastati s udruženjima žrtava ratnih zločina.

Tužitelj Serge Brammertz je zajedno sa Sinišom Šešumom, voditeljem sarajevskog ureda UNESCO-a u BiH i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem obišao područje svjetske baštine UNESCO-a – Stari most i staru gradsku jezgru Mostara.

Tom prigodom Brammertz je pohvalio UNESCO, Svjetsku banku, Fond Aga Khan za kulturu, Svjetski fond za spomenike i Grad Mostar za uspješnu obnovu Starog mosta i povijesnog središta grada Mostara.

“Kao što ova obnova pokazuje, ekstremisti ne mogu izbrisati iz povijesti naše zajedničko nasljeđe raznolikosti, koegzistencije i vjerskog pluralizma”, izjavio je glavni haaški tužitelj.

Imajući u vidu nedavne napade Daesha na važna područja kulturne baštine i vjerske institucije u Siriji i Iraku koje su nedavno snažno osudili generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova i međunarodna zajednica, Brammertz je također podvukao važnost kaznene odgovornosti za zločine protiv kulturne baštine.

Podsjetio je kako je Tužiteljstvo Međunarodnog suda kazneno gonilo visoko pozicionirane civilne i vojne vođe zbog uništavanja brojnih kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i rušenje Starog mosta.

S tim u vezi Brammertz je naglasio da su napadi na kulturne spomenike i institucije ratni zločin i često su dio kampanje etničkog čišćenja te dodao kako, da bi se zaštitila zajednička baština, počinitelji moraju kazneno odgovarati.

Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare