Published On: Ned, lis 10th, 2021

Bračni par iz Tuzle otišao u Gdanjsk, gdje su dobili kćer, ‘prvu Bosanku rođenu u Poljskoj‘: “Vratili bi se samo ako BiH postane građanska država i …”

Kao mladi inženjeri, oboje danas rade za Amazon, jednu od najvećih svjetskih kompanija, a prije nešto više od godinu dobili su i djevojčicu Nejru, “prvu Bosanku rođenu u Poljskoj“, kaže Emrah kroz smijeh, prenosi Slobodna Dalmacija.

Imamo odlične radne uvjete. Nemate pritiska, nema izrabljivanja, nitko vas ne pita kada ste stigli na posao, zahtijeva se samo da obavite ono što se očekuje od vas. Američki je sistem upravljanja. A kao radniku, vama su na raspolaganju i brojne beneficije, poput 13. plaće – ističe Emrah u razgovoru za Dnevni avaz.

Ipak, priča o njihovom uspjehu i sretnom životu istovremeno je priča o svemu crnilu i porazu zemlje iz koje potječu – Bosne i Hercegovine. Oboje su studirali na sveučilištu u Tuzli. Nakon završetka fakulteta imali su i posao, ali, kako ističu, sve ih je više deprimirala situacija u zemlji.

Nisam doslovno više mogla izdržati ukupnu klimu u društvu, tu depresiju, političko beznađe koje vlada. Nagovarala sam Emraha da odemo vani. Na kraju je, posve neočekivano, Emrah dobio ponudu u novotvorenom Amazonovom centru za razvoj u Gdanjsku. Odlučili smo otići i okušati svoju sreću – otkriva nam Alma.

Iako se u početku dvoumio, na kraju je ipak odlučio da ne želi živjeti u BiH.

Meni s financijske strane nije bilo toliko loše. Imao sam posao, radio sam u Banjoj Luci kod druga koji je pokrenuo firmu. No, iskreno, sve manje sam vidio nade u toj zemlji. To stalno širenje mržnje od političara na koje narod uporno nasjeda, ta međunacionalna mržnja, stanje svijesti kao da i dalje vodimo rat, stvari su koje su mi se već duboko zgadile – kaže Emrah za Dnevni avaz.

Na povratak u BiH, kako kaže, više i ne pomišlja.

Nakon ovog iskustva u Poljskoj i ne pomišljam da ponovo živim tamo. Nije ni novac više presudan, u biti bi se morale dogoditi dvije stvari i da pomislim na povratak u Bosnu – da ona postane građanska država i da ekonomske teme počnu dominirati političkom scenom i društvenim narativom. E, sad, vi zaključite koliko su realne šanse da se vratim – kroz kiseo smijeh navodi Emrah.

Kada je riječ o životu o Poljskoj, Amra nam kaže da se ne mogu požaliti.

Gdanjsk je prelijep grad koji vam pruža mnoštvo mogućnosti i društvenih sadržaja. Fascinantno je koliki je ekonomski napredak ostvarila Poljska. Kada uzmete u obzir da je Jugoslavija 1990. bila razvijenija od Poljske, pa vidite gdje su oni danas, a gdje mi, dođe vam prosto da plačete – priča Alma.

Kao jedini problem koji osjete u Poljskoj Emrah navodi vidljivu konzervativnost poljskog stanovništva.

Poljska je gotovo u potpunosti monoetnička i katolička država. Iako osobno nismo imali negativnih iskustava, na momente kod stanovništva možete osjetiti ksenofobičnost i nesnošljivost prema drugačijim kulturama i religijama. Ipak, vjerujem da će ekonomski napredak i potreba za sve većim otvaranjem Poljske nužno voditi i ka liberalnijim pogledima samog stanovništva – ističe Emrah Softić.

Amazon je Emrahu ponudio novo radno mjesto u Luksemburgu, državi s najvišim standardom u Europi, u kojoj će nastaviti graditi zajedničku budućnost, piše Dnevni avaz.

guest
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Zanimljivo kako se talibaneri nikako ne žele selit u tursku u koju se kunu i govore da je velesila.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Poljska im je sve dala ali efendija Emrah već pljucka po Poljskoj i Poljacima: “Ne vole muslimane, nemaš ni džamiju da se Allahu pomoliš – a nema ni muslimana u ćafirskoj Poljskoj niti ih Poljaci žele 🙁 … ” Pa ti primi muslimane u državu i nahrani ih a oni ti odmah ovako uzvraćaju …

Last edited 1 godina prije by Mene kliču Haso_2
Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Eh kad bi ta POljska imala KOmsica za predsjednika i da je barem gradanska i multietn.gdje bi joj bio kraj.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
1 godina prije

Svaki europski Zeleni ili socijaldemokrata je potencijalni Komšić – upamtimo to dobro!

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

I Turci bi iz Turske a ne ove naše podturice , svugdje je bolje bivati za razliku od Aljina filđan rezervata u koje pospremi islamiste

Last edited 1 godina prije by Risovčanin
Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Čak i u zaljevske zemlje, koji ekonomski stoje bolje od Turske 10x.

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
1 godina prije

Ima velika razlika ,kod takvih zemalja ne možeš ništa ne radit i primat novce dok u “nevjerničkim” zemljama možeš.
Možeš čak ostaviti obitelj da ih hrane a ti osobno ratuješ u Siriji
protiv istih tih vrijednosti!
Sve to ima u demokraciji ako tražiš rupe u zakonu kako to i BiH rade “ćuvari države” u vidu Sejde Komšića!

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  AC/DC
1 godina prije

Grijeh je dodati bilo šta na tvoj komentar. Ako ,,obrazovani” kao ovaj Emrah ovako pričaju, kakvi su tek oni drugi…

Hodidjed
Hodidjed
1 godina prije

Ha, ha. I šta kažu, smeta im što je Poljska monoetička i katolička i što nerado prihvaćaju druge kulture. Pa nek dođu onda kući, tu imaju željene kulture i najnovije modele koje im sobom donose njihovi braderi.

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  Hodidjed
1 godina prije

Dašta poljaci su malo zaostali,nisu moderni kao na primjer u sarajstanu.
Gdje je dolaskom blisko istočnih vrijednosti vrlo teško doći do alkohola a posebno svinjetine koja nije u skladu sa modernim svijetom.
Mila majko kako bi naša BiH bila prosperitetna da su Bošnjaci bar pedeset posto demokrati kao kad odu u nevjerničke zemlje!
U manjini pucaju od demokracije i liberalizma u većini šerijat!!!

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  AC/DC
1 godina prije

A i ta ,,manjina” baca priču da vlasima zamaže oči. Čast rijetkim izuzecima, ali njih 90% da ima šansu i priliku vratilo bi šerijat i nama uvela džiziju (porez za nevjernike).

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Hodidjed
1 godina prije

Tačno. Zanimljivi su ovi pozivi na ,,liberalizaciju”, ali uvijek samo i isključivo hrišćanskih društava. Koliko je samo podlosti i zla u dotičnom ,,gospodinu”. Što je najgore i prije odlaska u Poljsku radio je u Banja Luci, daleko od 23% kalifata. Getruda Munitić ih je najbolje opisala, citiram:,,Postanu vrhunski stručnjaci, doktori i inžinjeri širom svijeta, ali mahala iz njih nikada ne izađe”.

MateMo
MateMo
1 godina prije

Emrah, tvojim dolaskom Poljska je prosperirala donio si im multietićnost, a možda i demokratiju

Pod Orjenom
Pod Orjenom
1 godina prije

Sine, taj ,,san” da BiH postane tzv. građansla država nećeš dočekati. Pametnije ti je da razmišljaš kada si već u Poljskoj da uzmeš ime Andrejž, Leh, Pavel ili Sigmund. Što se tiče poziva na ,,liberalizaciju” prvo to uputi Turskoj, koja i dan danas od hrišćanskih ostataka ostataka tamo krade imovinu i dan danas crkve pretvara u džamije. Sine, možeš ti iz mahale, ali ona očito ne može iz tebe.

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
1 godina prije

Mujo mjerasta ućero majci.
Hajd’ uljepšat ćemo ušminkanim nastavkom – u štalu.

Last edited 1 godina prije by never baklava
Sejdo pijandura
Sejdo pijandura
1 godina prije

Zanimljivo, ne smeta mu nacionalna država Poljska, + 99% katolička, ali žudi za građankom BiH. Čudan neki intelektualac. Ja to opet dešifrujem ovako: u Poljskoj sam manjina i šutim (i trpim), al’ u BiH sam većina i okrećem list.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Sejdo pijandura
1 godina prije

Nisi dobro pročitao između redova, itekako mu SMETA. ,,Liberalizam je voz na koji ćemo se ukrcati, i koji ćemo napustiti na predzadnjoj stanici. R.T. Erdogan 2001. godine”.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
1 godina prije

Ovo nisam do sada čuo ,,Liberalizam je voz na koji ćemo se ukrcati, i koji ćemo napustiti na predzadnjoj stanici. R.T. Erdogan 2001. godine” ali je u ovoj rečenici skriven cijeli koncept islamističkog djelovanja – ne samo u Turskoj nego i u Bosni i u cijeloj Europi. Erdogane, hvala ti što se izašao ali reci iz Bošnjma da je pretposljednja stanica blizu i da je vrijeme za iskrcavanje!

mile
mile
1 godina prije

pravi musliman, smeta mu što je poljska katolička država koja drži do svoje vjere i nacije, još malo pa će tražiti i gradžansku poljsku

never baklava
never baklava
1 godina prije

Oksimoron: okys = oštar + moros = tup) je stilska figura (posebna vrsta antiteze) u kojoj se spajaju dva nespojiva, suprotna pojma – antonimi.
…………………………………………………………

Oksimoroni Alma i Emrah napustili su multi-kulti, multi-etničku i multi-konfesionalnu BiH jer nije graDŽanska, unitarna, samo bosanska, za kršćanske rečenice osunećena Povelja Kulina bana, kao što je monoteističko-katolička, monetnička i građanska Poljska s preko 90% etničkih Poljaka.

U Poljskoj pak ne paše im to što nije i muslimnska i multietnička kao što je negraDŽanska BiH (pardon, Bosna), u koju će se vratiti tek kada postane monoetnička bosanska i muslimansko graDŽanska?!

Dakle – što tuplji Alma i Emrah to im oštriji komentari.

Možel’ netko ovo tupo, podmuklo oštro i nespojivo, racionalno spojiti i povezati?

Ono – Alma i Emrah tipična rahat raja iz Vesele Sveske beduinskog haremaša maloljetnih djevojčica. Baš kao braća i sestre im – azijske i afričke šerijatlije. Iz šerijata bježe u demokratsku i kršćansku Europu, a kada stignu namah od Europe žele napraviti šerijatistan iz kojeg su pobjegli.

Sad bar znamo što je moderni oksimorn današnjice i to doslovce – mišlju, rječju, djelom i našim propustom.

Last edited 1 godina prije by never baklava
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Komsic calls for war and the disintegration of Dayton and the constitution, he publicly calls for an attack on the constituency and the disintegration of Bosnia and Herzegovina, so what is waiting for the US EMBASSY where the answer to this violence

Zoki
Zoki
1 godina prije

Gdje ste groDŽoni, nismo vas prepoznali?!

Cobra
Cobra
1 godina prije

Nemoj se majke ti ni vraćati ovo je zemlja tri konstitavina naroda .Građanska nikad a neka te Poljaci deportiraju u Tursku ,BLESO

djordjo
djordjo
Šta ti kažeš na ovo?  Cobra
1 godina prije

jesu ti poljaci muslimani ili

GraDZanin.
GraDZanin.
1 godina prije

Samo gradjanska!
A ovo su lijepe vijesti,poceo se islam siriti i u ovoj zemlji. Istina je nezaustavljiva.Elhamdulillah!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  GraDZanin.
1 godina prije

Znaš sam da pišes bezvezne gluposti mali trolu!

ANTE ZRNO
ANTE ZRNO
1 godina prije

Da li ce neko prevesti ovo na poljski jezik pa neka i poljaci znaju sto su pustili u zemlju. Ajde bar su dobili cerku a ne sina da truju postenu naciju. Znao sam ja da ce jednog dana svi muslimani pokazati pravo lice.

Tribun
Tribun
1 godina prije

Ovakvi su najbolji ambasadori svoga naroda. Dobit od njih je višestruka. Njihovim odlaskom prazni se “Bosna”, smanjuje se broj remetilačkog faktora, samim time i mogućnost izazivanja sukoba od strane “naših” merhametlija. S druge strane Europa se ima mogućnost upoznati sa “vrijednostima” koje pridošlice donose sa sobom izbosne.Iako Poljaci znaju s čim imaju posla, otud i tako mali broj ovakvih tamo. Definitivni win win

Malaka
Malaka
1 godina prije

Haj kroatikusi vas ne voledu ni katolici u katoličkim zemljam. Ća baujrum vlahadijski krmećaku.