Nedjelja, 26 svibnja, 2024

BOŽIĆNO ČUDO: Prve optužnice protiv lidera OVK

Must Read

Daut Haradinaj i Azem Sulja biti će optuženi pred Specijalnim sudom za zločine koje su počinili pripadnici OVK, piše prištinski portal Insajderi.

Ukupno će biti optuženo više od 60 pripadnika OVK. Brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na optuženičkoj klupi zbog zločina na Radonjičkom jezeru.

Svega nekoliko dana pošto su kosovski predsjednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, pokušali da u parlamentu obore zakon o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, prištinski mediji objavili su da je taj sud “spremio” optužnice protiv više od 60 pripadnika OVK.

Nekadašnji šef suda OVK Sokol Dobruna, čije ime se, prema prištinskim medijima, nalazi na spisku optuženih pred Specijalnim sudom, izjavio je da mu je “drago što će ići u Hag”.

Dobruna je za prištinski Ekspres rekao da “uživa u činjenici da će ići u Hag”.

Dobruna je o osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK ranije ocijenio kao veliku nepravdu i poricanje “države Kosovo od međunarodne zajednice”.

Hašim Tači i Kadri Veselji, kosovski predsjednik i prvi čovjek parlamenta, jesu pod istragom tužiteljstva novog suda, čije se prve optužnice očekuju sredinom veljače, piše portal Insajderi.

Tači je pod istragom kao nekadašnji politički lider OVK i predsjednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u ljeto 1999. godine. Istraga protiv Veselija se vodi zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obavještajne službe OVK.

Spisak osoba koje bi se mogle naći na optuženičkoj klupi pojavio se svega nekoliko dana poslije velike drame u kosovskom parlamentu, u kojem su 43 poslanika, uz podršku Tačija, Haradinaja i Veselija, pokušali da obore zakon o formiranju Specijalnog suda, što je naišlo na oštre osude Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i EU.

Portal Insajderi navodi kako će Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovek koga na Kosovu prate nadimci “Veliki gazda” i “Veliki ujak”, biti optužen na osnovu istrage o seriji ubojstava političkih protivnika koju je, donedavno, vodio Euleks pod nazivom “Blaca 2”.

Sokolj Dobruna će se pred sudom naći kao egzekutor suda koji je tijekom i neposredno poslije rata vodio OVK, piše Insajderi.

Brat premijera Kosova Daut Haradinaj će, kako navodi Insajderi, biti optužen zbog uloge koju je igrao u zločinu na Radonjičkom jezeru, kada je skupina od četrdesetak Srba, Albanaca i Roma ubijena, a njihova tijela bačena u Radonjičko jezero. Izvor ovog portala navodi da je sud optužnicu zasnovao na podatku da je u jezeru pronađeno 39 tijela.

Prema pisanju tog portala, Tužiteljstvo Specijalnog suda vodi istrage i vezane za oko 500 ubojstava Srba i Albanaca poslije 2000. godine, uključujući i brojna neriješena ubojstva političkih rivala stranaka koje su proistekle iz OVK.

Specijalni sud, pod okriljem Europske unije, formiran je 2015. godine kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tijekom i poslije rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je posle izvešća specijalnog izvestitelja Savjeta Europe Dika Martija.

Tijekom suđenja Ramušu Haradinaju i Fatmiru Limaju pred Haškim tribunalom, najveći problem predstavljala je nesposobnost tog suda da zaštiti svjedoke Tužiteljstva, o čemu su u nekoliko navrata pred Savjetom siguenosti Ujedinjenih naroda svjedočili glavni tužitelji Karla del Ponte i Serž Bramerc. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -