Ramić: Cilj nam je da u Srebrenicu investiramo više od pet milijuna KM

U Mjesnoj zajednici Sućeska, u općini Srebrenica danas je održana svečanost povodom završetka radova na asfaltiranju dionice puta Brda – Žutica, koje je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica financiralo iznosom od 290 tisuća KM, a Općina Srebrenica sufinancirala s 30 tisuća KM.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, koji je bio prisutan na svečanosti otvaranja puta, poručio je da će ovo ministarstvo nastaviti realizaciju projekata koji su bitni za Srebrenicu, izrazivši nadu da će to motivisati investitore da ulažu u Srebrenicu kako bi se vratio život na ovom području.

– Mi smo u Srebrenici prisutni svake godine, i nikada nijedne godine nismo uložili ispod milijun KM u Srebrenicu. U našem četverogodišnjem mandatu cilj nam je da u Srebrenicu bude investirano nešto više od pet milijuna KM i taj plan će se ostvariti. U odnosu na sredstva koja se ulažu na području entiteta RS-a, to je godišnje između 10 i 12 milijuna, svaka deseta marka je uložena u Srebrenicu. U narednom razdoblju pokušat ćemo riješiti projekte koji su kapitalni kada je u pitanju infrastruktura, povezati dio naselja s magistralnim putem, te omogućiti da se ovo područje razvija – naglasio je u izjavi za Fenu Ramić.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić mještanima je čestitao na otvaranju puta rekavši da su putevi uvijek spajali ljude kao što je i danas ovo otvaranje puta spojilo ljude iz Sarajeva, Banja Luke i Srebrenice.

-Ministar Ramić protekle tri godine učinio je velike napore i uložio značajan iznos sredstava u cijelom entitetu RS-a. Dobro je da smo danas svi zajedno u Sućeskoj, valja nam raditi zajedno i u budućnosti na izgradnji povjerenja i suživota jer to je jedini način da svi zajedno opstanemo na ovim prostorima – poručio je Salkić.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić kazao je da će Općina nastojati da učestvuje koliko je god moguće u investicijama te da je jedini način da se na tom području zadrži stanovništvo da im se stvore normalni uslovi za život u šta spadaju i dobri putevi kako bi građani mogli slobodno komunicirati.

Zahvalio je federalnom ministarstvu raseljenih i izbjeglica i ministru Ramiću za uloženi napor i učešće u mnogim projektima na prostoru općine Srebrenica, izrazivši nadu da će ta saradnja biti nastavljena i poboljšana.

-Općina je na raspolaganju da učini boljim život građana, a prevenstveno djece – podvukao je Grujičić.

Na važnost dionice puta Žutica – Sućeska – Srebrenica, ukazao je predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković koji ističe da će biti nastavljeno spajanje dionice prema Žutici.

-Nadam se da će biti projekata u narednom periodu te da će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina pružiti nesebičnu podršku. Također, svjedoci smo da mještani na području općine samoincijativno pokreću izgradnju puteva u svojim selima i iskreno se nadam da će takvi projekti biti podržani – rekao je Tabaković.

Mještanin i nezavisni odbornik u Skupštini općine Srebrenica Zulfo Salihović zahvalio je na izdvojenim sredstvima za asfaltiranje puta, navodeći da asfalt dužine tri kilometra puno znači mještanima, jer je ovo najkraći put na relaciji od Srebrenice do Sarajeva.

-Inače, MZ Sućeska je prvo mjesto u koje su se vratili povratnici nakon rata i ovdje živi najveći broj povratnika. Naredne godine imamo u planu da asflatiramo još putnih pravaca, u mjestu Bućinovići dužine 1,5 km, kilometar puta od Bektića do Žedanska te kilometar puta u selo Lipovac – rekao je Salihović.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić danas su, pored svečanosti otvaranja puta, posjetili Memorijalni centar Potočari i odali počast žrtvama genocida.