Published On: Uto, lis 2nd, 2018

Bošnjačka džamija u Gracu zasjala punim sjajem na 25. godišnjicu džemata

Muslimani Graca i pokrajine Štajerske su s puno radosti dočekali da prva džamija na ovim prostorima u potpunosti zasja i ukrasi ove krajeve ne samo munarom nego i prelijepom zelenom staklenom fasadom. Ova bogomolja je otvorena za sve muslimane, ali i nemuslimane, a sada, uz prelijep eksterijer, će još intenzivnije privlačiti sve dobronamjerne insane.

Želja muslimana Graca je da džamija bude mjesto mira, duhovne snage i prva adresa za sve Bošnjake i muslimane koji putuju Evropom ili žive na ovim prostorima. Džamija ima blizu 1.000 metara kvadratnih i može primiti više od 1.000 vjernika. Vakufska parcela na kojoj se nalazi džamija kupljena je prije osam godina i veličine je 12.000 metara kvadratnih.

Investicija u fasadu je bila viša od 700.000 eura, a realizaciju je uradila domaća firma SFL koja je poznata po kvalitetu i pouzdanosti.

Budući da je džamija građevina od posebne važnosti i ljepote, arhitekti su preporučili i insistirali da fasada bude posebna i posljednje “čudo” tehnike, kao što je to i kod drugih poznatih građevina. Muslimani Graca mogu biti ponosni da su dobili džamiju koja bi se mogla uklopiti u svaku svjetsku metropolu, a koja će u Evropi sigurno ljestvicu strijemljenja i ponosa muslimana dići na viši nivo.

Džemat koji realizira gradnju džamije Islamski kulturni centar Grac ove godine navršava četvrt stoljeća postojanja i tim povodom se sprema poseban program 22. i 23. novembra uz manifestaciju dana vakifa, otvaranje izložbe o historiji džemata, te predstavljanju knjige, odnosno historijata džemata. Očekuju se brojni počasni gosti i maestralan program, što će biti i odlična prilika da se proslavi završetak fasade. Posebne pohvale idu brojnim aktivistima koji aktivno rade na organizaciji ovih aktivnosti, te onih koji su finansijskim sredstvima pomogli završetak radova na fasadi, ali i svima onima koji su na bilo koji način pomogli džemat u ovih 25 godina postojanja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare