Published On: Ned, sij 19th, 2014

Bošnjaci unovačeni u novu Al-Qa’idu

Kako se bliži 22. siječnja, kada bi u Ženevi trebali početi mirovni pregovori o Siriji, sve se žešće razbuktava sukob među ionako razjedinjenim sirijskim pobunjenicima, koji se od početka godine bore za prevlast nad strateški bitnim sjeverom Sirije, uz granicu s Turskom.

U samo tjedan dana poginula su najmanje četvorica državljana Bosne i Hercegovine, a vlasti Belgije javljaju o smrti 20 njihovih državljana.

Velik broj stranaca poginuo je zato što se više pobunjeničkih skupina okrenulo protiv najekstremnije skupine u kojoj se bori većina uvezenih vehabija, odnosno selefija. Većina od 10.000 inozemnih mudžahedina koji su došli u Siriju boriti se protiv režima Bašara al-Asada priključila se skupini Islamska država Iraka i Sirije, odnosno Islamic State of Irak and Syria (ISIS), piše Jutarnji list.

To je najekstremnija od brojnih grupa koje se u Siriji bore protiv Asada, a poznata je i pod nazivom Islamska država Iraka i Levanta (ISIL). Bosanski istomišljenici nazivaju je Islamskom državom Iraka i Šama: Šam je mitska sveta zemlja u koju spadaju Sirija, Jordan, Libanon, Palestina i dijelovi Turske, a cilj je IDIŠ-a uspostava islamske države na svim tim područjima.

”Ono što je jučer bila al-Qa’ida, danas je Islamska država Iraka i Šama (IDIŠ)”, poručio je glasnogovornik skupine Abu Muhamed al-Adnani, kako je to 8. siječnja prenio portal Put vjernika, koji prenosi vijesti i fotografije o balkanskim mudžahedinima u Siriji. Za IDIŠ se bori i većina boraca pristiglih iz Bosne i Hercegovine, sa Sandžaka i Kosova, kao i onih iz Njemačke, Francuske ili Belgije. Došli su se boriti protiv Asadova režima, a sada masovno ginu u međusobnim sukobima.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, od početka godine više od sedam stotina ljudi poginulo je u združenom napadu nekoliko sirijskih oporbenih grupa protiv mudžahedina iz IDIŠ-a, koji su držali strateški ključan sjever Sirije blizu granice s Turskom, odakle im dolaze novi borci sa Zapada. Samo od 3. do 11. siječnja u borbama na sjeveru i istoku Sirije ubijeno je 697 ljudi, od kojih 351 pobunjenik, 246 boraca IDIŠ-a i 100 civila. Sukobi se odvijaju većinom na sjeveru zemlje, koji je odavno izvan Asadove vlasti.

”To je borba za srce i dušu džihada”, protumačio je za New York Times stručnjak za radikalni islam Aron Lund. Protiv IDIŠ-a se okrenuo čak i Nusra Front, druga ekstremistička skupina za koju se smatra da je povezana s al-Qa’idom.

Više od stotinu pripadnika Al-Nusre i Ahrar al-Šam Brigade ubijeno je u sukobima s IDIŠ-om u samo dva dana pokraj grada Rake, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, oporbena skupina sa sjedištem u Londonu. Pronađeno je 70 leševa, većinom ranjenika koji su likvidirani hicem u glavu.

Pobunjenici optužuju IŠIL za neviđenu okrutnost. Raka je grad od 200.000 stanovnika uz obalu Eufrata, jedini glavni grad neke pokrajine u Siriji kojo drže pobunjenici. IDIŠ je prošlog tjedna izgubio svoje uporište u Alepu, ali je početkom ovoga uspio zauzeti većinu Rake i grad Tel Abjad na samoj granici s Turskom, prenosi Put vjernika. Turska je odmah zatvorila obližnji granični prijelaz. S druge strane stižu vijesti da je IŠIL na kraju popustio i bez borbe predao neke svoje položaje Nusra Fronti, s kojima su inače ideološki iznimno bliski.

Esktremisti Islamske države Iraka i Šama zauzimaju teritorije od Iraka do Bejruta s ciljem uspostave islamske države na tom području, upozorava The Washington Post. Sunitski IDIŠ istovremeno ratuje u Iraku protiv šiitske vlasti premijera Nurija al-Malikija. Uz veliku pomoć Amerike, Maliki priprema veliku ofenzivu na IDIŠ, objavljeno je prošlog tjedna.

Početkom siječnja IDIŠ je preuzeo kontrolu nad Faludžom, na samo 60 kilometara od Bagdada. U Faludži i dijelovima Ramadija, grada od pola milijuna stanovnika, proglasili su islamsku državu. Faludža i Ramadi, u pokrajini Al Anbar s većinski sunitskim stanovništvom, bila su i središta pobune 2003., nakon američke invazije na Irak. Džihadisti IDIŠ-a proširili su borbu i na Libanon, jer su ovih dana preuzeli odgovornost za samoubilački bombaški napad u južnom Bejrutu na Hezbollah.- Pripadnici te skupine najopasniji su igrači u ovoj regiji – upozorio je američki državni tajnik John Kerry prilikom nedavnog posjeta Jeruzalemu.

”Oni sebe zovu al-Qa’idom zato što znaju da mladi borci vole našeg velikog vođu Osamu bin Ladena”, rekao je za Islamsku državu Iraka i Šama egipatski mudžahedin Abu Ibrahim al-Masri u videoporuci. On je iz IDIŠ-a prebjegao u Nusra Front zato što su mu, kaže, naređivali da ubija civile i pripadnike Slobodne sirijske vojske, umjesto vojske Bašara al-Asada.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, oporbene skupine sa sjedištem u Londonu, u tri godine rata u toj zemlji poginulo je 130.000 ljudi. Dnevni avaz, čiji je vlasnik ministar sigurnosti BiHFahrudin Radončić, piše kako se u Siriji bori oko 120 Bosanaca i Hercegovaca, dok dobar poznavatelj prilika na Bliskom istoku i nekadašnji urednik Oslobođenja Zlatko Dizdarević u Novom listu piše da izvori iz Damaska i Bejruta procjenjuju da je u Siriji blizu 2000 boraca s europskim putovnicama, a onih iz BiH, Kosova, Sandžaka i Makedonije blizu 500.

Dizdarević smatra da su se Islamski front i Slobodna sirijska vojska u savezu s Nusra Frontom okomili na Islamsku državu Iraka i Šama zato što su IDIŠ-ovci pod svojom kontrolom držali najviše državnih bušotina nafte i plina, te veliki dio žitnih polja.

Protivnici ih optužuju da su na područjima gdje su imali vlast uspostavili surov režim i ubijali za najmanje prijestupe. Važnije im je uspostaviti islamsku državu nego boriti se protiv Asada, optužuju ih.