Petak, 19 travnja, 2024

Bošnjaci unovačeni u novu Al-Qa’idu

Must Read

Kako se bliži 22. siječnja, kada bi u Ženevi trebali početi mirovni pregovori o Siriji, sve se žešće razbuktava sukob među ionako razjedinjenim sirijskim pobunjenicima, koji se od početka godine bore za prevlast nad strateški bitnim sjeverom Sirije, uz granicu s Turskom.

U samo tjedan dana poginula su najmanje četvorica državljana Bosne i Hercegovine, a vlasti Belgije javljaju o smrti 20 njihovih državljana.

Velik broj stranaca poginuo je zato što se više pobunjeničkih skupina okrenulo protiv najekstremnije skupine u kojoj se bori većina uvezenih vehabija, odnosno selefija. Većina od 10.000 inozemnih mudžahedina koji su došli u Siriju boriti se protiv režima Bašara al-Asada priključila se skupini Islamska država Iraka i Sirije, odnosno Islamic State of Irak and Syria (ISIS), piše Jutarnji list.

To je najekstremnija od brojnih grupa koje se u Siriji bore protiv Asada, a poznata je i pod nazivom Islamska država Iraka i Levanta (ISIL). Bosanski istomišljenici nazivaju je Islamskom državom Iraka i Šama: Šam je mitska sveta zemlja u koju spadaju Sirija, Jordan, Libanon, Palestina i dijelovi Turske, a cilj je IDIŠ-a uspostava islamske države na svim tim područjima.

”Ono što je jučer bila al-Qa’ida, danas je Islamska država Iraka i Šama (IDIŠ)”, poručio je glasnogovornik skupine Abu Muhamed al-Adnani, kako je to 8. siječnja prenio portal Put vjernika, koji prenosi vijesti i fotografije o balkanskim mudžahedinima u Siriji. Za IDIŠ se bori i većina boraca pristiglih iz Bosne i Hercegovine, sa Sandžaka i Kosova, kao i onih iz Njemačke, Francuske ili Belgije. Došli su se boriti protiv Asadova režima, a sada masovno ginu u međusobnim sukobima.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, od početka godine više od sedam stotina ljudi poginulo je u združenom napadu nekoliko sirijskih oporbenih grupa protiv mudžahedina iz IDIŠ-a, koji su držali strateški ključan sjever Sirije blizu granice s Turskom, odakle im dolaze novi borci sa Zapada. Samo od 3. do 11. siječnja u borbama na sjeveru i istoku Sirije ubijeno je 697 ljudi, od kojih 351 pobunjenik, 246 boraca IDIŠ-a i 100 civila. Sukobi se odvijaju većinom na sjeveru zemlje, koji je odavno izvan Asadove vlasti.

”To je borba za srce i dušu džihada”, protumačio je za New York Times stručnjak za radikalni islam Aron Lund. Protiv IDIŠ-a se okrenuo čak i Nusra Front, druga ekstremistička skupina za koju se smatra da je povezana s al-Qa’idom.

Više od stotinu pripadnika Al-Nusre i Ahrar al-Šam Brigade ubijeno je u sukobima s IDIŠ-om u samo dva dana pokraj grada Rake, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, oporbena skupina sa sjedištem u Londonu. Pronađeno je 70 leševa, većinom ranjenika koji su likvidirani hicem u glavu.

Pobunjenici optužuju IŠIL za neviđenu okrutnost. Raka je grad od 200.000 stanovnika uz obalu Eufrata, jedini glavni grad neke pokrajine u Siriji kojo drže pobunjenici. IDIŠ je prošlog tjedna izgubio svoje uporište u Alepu, ali je početkom ovoga uspio zauzeti većinu Rake i grad Tel Abjad na samoj granici s Turskom, prenosi Put vjernika. Turska je odmah zatvorila obližnji granični prijelaz. S druge strane stižu vijesti da je IŠIL na kraju popustio i bez borbe predao neke svoje položaje Nusra Fronti, s kojima su inače ideološki iznimno bliski.

Esktremisti Islamske države Iraka i Šama zauzimaju teritorije od Iraka do Bejruta s ciljem uspostave islamske države na tom području, upozorava The Washington Post. Sunitski IDIŠ istovremeno ratuje u Iraku protiv šiitske vlasti premijera Nurija al-Malikija. Uz veliku pomoć Amerike, Maliki priprema veliku ofenzivu na IDIŠ, objavljeno je prošlog tjedna.

Početkom siječnja IDIŠ je preuzeo kontrolu nad Faludžom, na samo 60 kilometara od Bagdada. U Faludži i dijelovima Ramadija, grada od pola milijuna stanovnika, proglasili su islamsku državu. Faludža i Ramadi, u pokrajini Al Anbar s većinski sunitskim stanovništvom, bila su i središta pobune 2003., nakon američke invazije na Irak. Džihadisti IDIŠ-a proširili su borbu i na Libanon, jer su ovih dana preuzeli odgovornost za samoubilački bombaški napad u južnom Bejrutu na Hezbollah.- Pripadnici te skupine najopasniji su igrači u ovoj regiji – upozorio je američki državni tajnik John Kerry prilikom nedavnog posjeta Jeruzalemu.

”Oni sebe zovu al-Qa’idom zato što znaju da mladi borci vole našeg velikog vođu Osamu bin Ladena”, rekao je za Islamsku državu Iraka i Šama egipatski mudžahedin Abu Ibrahim al-Masri u videoporuci. On je iz IDIŠ-a prebjegao u Nusra Front zato što su mu, kaže, naređivali da ubija civile i pripadnike Slobodne sirijske vojske, umjesto vojske Bašara al-Asada.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, oporbene skupine sa sjedištem u Londonu, u tri godine rata u toj zemlji poginulo je 130.000 ljudi. Dnevni avaz, čiji je vlasnik ministar sigurnosti BiHFahrudin Radončić, piše kako se u Siriji bori oko 120 Bosanaca i Hercegovaca, dok dobar poznavatelj prilika na Bliskom istoku i nekadašnji urednik Oslobođenja Zlatko Dizdarević u Novom listu piše da izvori iz Damaska i Bejruta procjenjuju da je u Siriji blizu 2000 boraca s europskim putovnicama, a onih iz BiH, Kosova, Sandžaka i Makedonije blizu 500.

Dizdarević smatra da su se Islamski front i Slobodna sirijska vojska u savezu s Nusra Frontom okomili na Islamsku državu Iraka i Šama zato što su IDIŠ-ovci pod svojom kontrolom držali najviše državnih bušotina nafte i plina, te veliki dio žitnih polja.

Protivnici ih optužuju da su na područjima gdje su imali vlast uspostavili surov režim i ubijali za najmanje prijestupe. Važnije im je uspostaviti islamsku državu nego boriti se protiv Asada, optužuju ih.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -