SARAJEVO – Novi krug razgovora predstavnika Delegacije EU i bh.. političkih stranaka o provedbi presude u slučaju “Sejdić i Finci” trebalo bi da bude obavljen za dvije-tri sedmice, ali će mnogo toga pokazati zajednička sjednica oba doma bh.. parlamenta u utorak, kada će biti razmatrani amandmani na Ustav BiH. Kazao je ovo danas Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA, […]

" />
Published On: Pon, sij 20th, 2014

UPORNOST SE ISPLATI: Uskoro novi krug razgovora o slučaju »Sejdić i Finci«

SARAJEVO – Novi krug razgovora predstavnika Delegacije EU i bh.. političkih stranaka o provedbi presude u slučaju “Sejdić i Finci” trebalo bi da bude obavljen za dvije-tri sedmice, ali će mnogo toga pokazati zajednička sjednica oba doma bh.. parlamenta u utorak, kada će biti razmatrani amandmani na Ustav BiH.

Kazao je ovo danas Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA, nakon neuspjelog sastanka čelnika sedam stranaka sa Štefanom Fueleom, europskim povjerenikom za proširenje. Sastanak je održan u petak i trajao je 13 sati, do subote ujutro.

“Za dvije-tri sedmice treba opet doći Jana Sindeklova, zamjenik šefa Kabineta povjerenika Fuelea. Ako bude dogovora, onda je i File spreman doći. Drugi pravac je sjednica oba doma parlamenta BiH o podnesenim amandmanima. Ako se tu mogne okupiti parlamentarna većina, to bi možda bilo najbolje rješenje “, rekao je Džaferović.

Željka Cvijanović, Međunarodna sekretar SNSD-a, kazala je da ima blagi optimizam da će se doći do nekog konkretnog rješenja. Istakla je da je na sastanku ipak podignuta ljestvica.

“Hrvatske stranke tražile su dva obračunska područja unutar FBiH, koja bi ostala jedna izborna jedinica koja bi služila za izračun glasova koje bi dobili jedan ili drugi kandidat za člana Predsjedništva, a da nisu iz jednog naroda. Ne mislim da je time napadnut teritorijalni integritet FBiH. Zbog velikog straha između njih u FBiH nismo došli do rješenja koje bi svima bilo od koristi “, kazala je Cvijanovićeva.

Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ BiH, smatra da se ušlo u jedno vrijeme u kojem nije realno očekivati ​​dogovor.

“Gotovo se ne prihvaćaju načela i načela koji su dogovoreni”, naglasila je ona.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Uskoro-novi-krug-razgovora-o-slucaju-Sejdic-i-Finci-227092.html&usg=ALkJrhiKC3Yx6S_sOGaPEL9F_LLqHL46Hw#sthash.0188xDJe.dpuf