Subota, 25 svibnja, 2024

ERDOGAN: Alija mi je ostavio BiH u nasljeđe, tog se jako dobro sjećam

Must Read

bigger

Turska će učiniti sve što je u njezinoj moći da Balkan, kojem također pripada, bude najrazvijenija regija u Europi, kaže Recep Tayyip Erdoğan, premijer Turske koji danas stiže u našu zemlju, a u svojoj je domovini ugostio dopisnicu Oslobođenja, poklonio joj svoju knjigu “Vizija globalnog mira” te odgovarao na pitanja o Bosni i Hercegovini, Turskoj, različitim reakcijama koje nerijetko izazovu njegovi nastupi, Aliji i Bakiru Izetbegoviću…

Odlazite u Sarajevo primit nagradu “Isa-beg Ishaković”. Što je još na dnevnom redu ovog posjeta?

– Prvo, moram reći da sam jako sretan što ću posjetiti Bosnu i Hercegovinu nakon dvije godine. Velika mi je čast što ću primiti nagradu koja nosi ime osnivača Sarajeva Isa-bega Ishakovića. Ova nagrada je i dobra prilika za ponovni susret sa braćom i sestrama u BiH. Ovom prilikom sastat ću se i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i ostalim članovima Predsjedništva, kao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom. Naš cilj je daljnji razvoj bilateralnih odnosa koji su trenutno savršeni. Narod Bosne i Hercegovine, kao i osnivač današnje BiH rahmetli Alija Izetbegović, kod mene imaju veoma važno, posebno mjesto.

Koliko znam, Vi ste jedan od posljednjih posjetitelja rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića prije njegove smrti. S obzirom na brojne interpretacije Vaših izjava, možete li podijeliti s nama sjećanje na te trenutke?

– Osim njegove obitelji, ja sam vjerojatno posljednja osoba koja ga je posjetila. Kada sam saznao da je bolestan, bio sam u avionu, vraćao se iz Belgije u Tursku. Tada sam odlučio promijeniti svoj program i otići u Sarajevo posjetiti ga. Svi koji su bili sa mnom ostali su na aerodromu, a ja sam se odmah zaputio u bolnicu gdje je bio Alija. Razgovarali smo nasamo, bio je svega svjestan i izgledao je dobro. Ponudio sam mu da dođe u Tursku na liječenje. Zahvalio je i rekao da nema potrebe za tim. Rekao je: “Mene ostavite ovdje, dušu želim ispustiti ovdje, u svojoj zemlji. Želim biti sahranjen u svojoj državi.”

Tako je govorio Alija

– Govorio mi je o odnosima naroda BiH i Turske. U jednom trenutku je rekao ovako: “Bosna je vama u amanet. Ne napuštajte ove prostore.” Tog trenutka se jako dobro sjećam. Jako mi je drago što sam ga tad posjetio. Dan poslije stigla je vijest da je preselio na ahiret.

Kako biste ga opisali, ne kao lidera ili političara, kao čovjeka?

– Bio je divan čovjek. I prije nego je postao vođa, bio je jako mudar. Čovjek koji razmišlja, stvara, koji je jako volio svoju zemlju. Bio je osnivač moderne države BiH,  duhovni vođa naroda. Povijest ga je obvezala tome. To mi je otvoreno rekao: “Nisam prihvatio ulogu vođe što sam to želio. Uvjeti vremena su me natjerali na to.” Njega pamtim kao mudru osobu koju svi mi, zajedno sa narodom Bosne i Hercegovine, možemo uzeti za primjer.

Spomenuli ste da Vam je rekao: “Bosna je vama u amanet”. Kako to danas razumijevate?

– Kao što sam rekao, rahmetli Alija je bio čovjek koji je bio svjestan dubokih povijesnih, kulturnih i ljudskih veza između naroda Bosne i Hercegovine i Turske. On je želio da očuvamo ove dobre veze, ovaj amanet. Svi imamo odgovornosti po pitanju toga. Narod BiH i njezini politički predstavnici, mi kao Turska, pridajemo veliki značaj bilateralnim odnosima. U njegovim riječima vidim izraz velikog žrtvovanja za mir, stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Ali, dobro znate na koje reakcije su naišli citati ove Vaše izjave: dio BiH se protivi  aktivnoj ulozi Turske u rješavanju problema na Balkanu. Kako gledate na to?

– Ne znam, meni je teško shvatiti reakcije te vrste. Ne možemo poreći povijesne, kulturne i ljudske veze između naroda BiH i Turske. To je činjenica. Duboko ukorijenjene povijesne veze također imaju značajnu ulogu u odnosima BiH i Turske, kao prijateljskih zemalja koje imaju zajedničke ciljeve. Naša jedina želja, kao države Turske, je mir, prosperitet i sigurnost svih naroda u BiH, Bosna i Hercegovina na onom mjestu koje zaslužuje u međunarodnoj zajednici. Turska će i u budućnosti, na svakom polju, nastaviti pružati podršku i doprinositi napretku Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -