Petak, 19 travnja, 2024

BISERKO: Optužnica je morala pasti. U njoj se ne spominje umiješanost Beograda u projekt iseljavanja Srba

Must Read

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je u petak da nije iznenađena oslobađajućom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ustvrdivši da je optužnica protiv njih bila politizirana tako da se izjednače s optužnicama protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

“Taj slučaj je od početka bio problem Tužiteljstva u Haagu, pa i sam način na koji se Tužiteljstvo postavljao prema podizanju optužnice, posebno kad se uzme u obzir formulacija o udruženom zločinačkom pothvatu i prekomjernom granatiranju. Prosto, cijela je optužnica postavljena tako da se izjednači s optužnicama protiv Mladića i Karadžića”, rekla je za Hinu Sonja Biserko.

Predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora kazala je da u prilog stajalištu o politizaciji optužnice govori to da je “vrlo čudno kako su Gotovina i Markač prvobitnom presudom nepravomoćno osuđeni na 24 i 18 godina, a sad oslobođeni”.

“To znači da je Tužilaštvo u tom slučaju bilo ispolitizirano”, smatra Sonja Biserko i podsjeća da su čak tri tima Tužiteljstva radila na optužnici protiv hrvatskih generala.

“To ne znači da nije bilo zločina – to svi znamo. Ali, te kvalifikacije u optužnici očito ne ‘drže vodu’. Drugo, u toj optužnici nedostaje dio po kojem i Beograd snosi odgovornost za egzodus Srba iz Hrvatske, a te se dvije odgovornosti sve vrijeme žele izjednačiti u srbijanskoj javnosti i zato su sada ovakve reakcije na oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču”, ocjenjuje Sonja Biserko.

Ona drži kako se u interesu odnosa u regiji “odnos prema ratu mora postaviti u pravi kontekst”, a da “Srbija mora priznati odgovornost za početak rata”.

“Srbija mora prihvatiti odgovornost za početak tog rata i agresiju u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni. To se, naprosto, ne može izjednačiti i izbrisati. Ne može se pomirenje provoditi na temelju jedne kompromisne formule koja, zapravo, ne odgovara istini. To je međunarodna zajednica pokušala, ali to nije uspjelo ni u Hrvatskoj, ni u Bosni, ni na Kosovu, jer oni imaju drukčiju percepciju tog rata”, ocijenila je predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora Sonja Biserko.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GNJIDA IS BACK! Hoće li Mate Granić u koaliciji s “Možemo” postati novi hrvatski premijer?

Kažu da je zlopamtilo i da ga je teško zabolilo Tuđmanovo poniženje kada ga je spremio na godišnji odmor...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -