Published On: Čet, ožu 13th, 2014

BILO JE DOSADNO BEZ NJEGA: Jonathan Moore se vraća u BiH kao šef Misije OESS-a

Jonathan Moore, direktor Ureda za Jugoistočnu Europu u State Departmentu i bivši zamjenik veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, uskoro se vraća u Bosnu i Hercegovinu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Moore će, kako neslužbeno doznaje ova novinska agencija iz diplomatskih krugova, preuzeti veleposlaničku poziciju šefa Misije Organizacije za stabilnost i suradnju (OESS) u Bosni i Hercegovini. Ovaj američki diplomat je bio zapažen tijekom svog angažmana na poziciji zamjenika veleposlanika, pa je unaprijeđen u poziciju direktora za Balkan u State Departmentu u Washingtonu. Moore se, usprkos tome, nije prestao baviti Bosnom i Hercegovinom, te je prihvatio ponuđenu poziciju u OESS-u. Više detalja o njegovom povratku nije bilo dostupno, kao ni datum smjene na čelu Misije OESS-a, pozicije koja u pravilu pripada SAD-u. Inače Moore je s mjesta zamjenika veleposlanika SAD-a otišao prije nešto više od godinu i pol dana.

Voli BiH

Za vrijeme svog boravka u ulozi zamjenika veleposlanika SAD-a Moore je rado boravio i obilazio sve dijelove BiH, uključujući i Hercegovinu. Nije skrivao kako voli BiH i kako se povezao s građanima ove zemlje, te stekao mnogo prijatelja. Uoči svog odlaska iz BiH na mjesto direktora za zapadni Balkan u State Departmentu, Moore je dao intervju za Večernji list u kojem je rekao kako ne odlazi zauvijek. “Naravno. Ne odlazim zauvijek. Imat ću se priliku vraćati. Točno kada i u kojem svojstvu ne znam, ali sam uvjeren da ću se vratiti ovdje i bit će mi zadovoljstvo”, kazao je tom prilikom Moore.