Published On: Čet, ožu 13th, 2014

SLOMIT ĆE ZUBE NA ZHŽ-u: Na pomolu novi sukob u Vladi zbog Helezove samovolje

Neslužbeno se doznaje kako bi upravo Helezova zadnja odluka o obustavi isplate stradalničkih naknada braniteljima u četiri općine Zapadnohercegovačke županije mogla biti povod za novu krizu unutar entitetske Vlade

Ministar za pitanja branitelja Domovinskog rata Federacije BiH Zukan Helez zbog svojih kontroverznih odluka oko revizije braniteljske populacije ima sve manju potporu unutar federalne Vlade.

Neslužbeno se doznaje kako bi upravo Helezova zadnja odluka o obustavi isplate stradalničkih naknada braniteljima u četiri općine Zapadnohercegovačke županije mogla biti povod za novu krizu unutar entitetske Vlade. Navodno je ministar financija, Ante Krajina, već nagovijestio da neće odobriti isplatu niti jedne naknade ako isplatom ne budu obuhvaćeni i stradalnici iz Gruda, Ljubuškog, Širokog Brijega i Posušja. S Helezovim kabadahijskim ponašanjem nezadovoljni su i neki drugi članovi federalne Vlade. Uostalom, i on sam je priznao kako iz Vlade uglavnom ima deklarativnu, ali ne i temeljnu potporu za ono što radi.

Helezova stranka, SDP, formalno još uvijek stoji iza njega, iako je općepoznato da je on omražen u rukovodstvu stranke. Zamjeraju mu se samovolja, bespotrebni sukobi i nasilnički incidenti u Bugojnu. Sve to šteti ugledu stranke u cjelini, ali središnjica iz Sarajeva ne dira Heleza, jer strahuju da bi njegovo uklanjanje moglo dodatno srozati ionako lošu poziciju SDP-a u središnjoj Bosni.

Helez čvrsto upravlja županijskim odborom SDP-a i sigurno bi sa sobom povukao većinu njemu odanih lokalnih dužnosnika. U predizborno vrijeme to bi bio težak udarac SDP-u.

Prijava protiv Heleza

No, indikativno je da Heleza sve više kritiziraju i bošnjačke stradalničke udruge. Pomoćnik ministra Martin Frančešević, kojeg je Helez suspendirao zbog njegovog protivljenja nelegalnoj reviziji, kaže da mu se javljaju i daju mu potporu čelnici udruga koje okupljaju ratne veterane i stradalnike iz Armije RBiH.

– Za mene je i to potvrda da postupam ispravno i kako trebam ustrajati u razotkrivanju Helezovih nezakonitih aktivnosti. Što se tiče mog statusa, ja sam Heleza već prijavio Federalnoj upravi policije zbog zloupotrebe položaja, a obratio sam se i Upravnom inspektoratu pri Ministarstvu pravosuđa Federacije Bosne i Hercegovine i Odboru za žalbe Agencije za državnu službu FBiH. O svemu sam informirao i ombudsmane – ističe Frančešević kojem je i fizički onemogućen ulazak u ured.

“Večernjak” doznaje i kako je moguće da hrvatski predstavnici zatraže izvanredno zasjedanje federalnog Parlamenta ili posebnu raspravu o stanju u Ministarstvu za pitanja branitelja Domovinskog rata FBiH. No, još uvijek nema potvrde da će takva inicijativa biti pokrenuta.