Published On: Pet, svi 31st, 2013

BiH zbog neažurnosti gubi sedam milijuna eura

BANJALUKA – Europska komisija i Delegacija EU u Sarajevu planiraju suspendiraju u lipnju Instrumente pretpristupne pomoći (IPA) namijenjene za poljoprivredu i okoliš, saznaju “Nezavisne” od izvora iz Delegacije.
Kako nam je rečeno, ova suspenzija se ne odnosi na projekte iz oblasti poljoprivrede i okoliša koji se trenutno realiziraju, već specifične projekte čija realizacija je u fazi planiranja.
Prema ovim informacijama, BiH bi u startu izgubila skoro sedam milijuna eura planiranih za pripremu projekata, odnosno pet za poljoprivredu i 1,9 za okoliš, ali bi ukupni iznos, upozoravaju iz Delegacije, bio višestruko veći.
Kako kažu iz Delegacije, proteklih nekoliko mjeseci održana je serija sastanaka s predstavnicima bh..vlasti i sa državnog i entitetskih razina iz ovih oblasti, ali nije postignut dovoljan napredak da projekti budu i pokrenuti.
Kako je naveo izvor, najviše štete će pretrpjeti farmeri i poljoprivrednici za oblast poljoprivrede, odnosno lokalne zajednice u kojima je planirana provedba projekata za okoliš. Dodao je da je Delegacija vrlo zabrinuta, s obzirom na to da bi u slučaju suspenzije novac koji je bio namijenjen za BiH Komisija preusmjerila u druge zemlje.
“Vrlo je izvjesno da bi onda taj novac za BiH bio trajno izgubljen”, rekao je izvor.
Sead Jelač, sekretar Udruženja poljoprivrednika kantona Sarajevo, ističe da poljoprivreda u BiH stagnira zato što se ne ulaže dovoljno novca. Kako kaže 0,70 do 80 milijuna maraka koliko svaki entitet ulaže u poljoprivredu nije dovoljno da se ona osavremeni.
“Vidi se da je poljoprivreda izgubila utrku. Potpuno smo ovisni o uvozu, iako imamo potencijale za veliki razvoj poljoprivrede, a imamo najmanje oranica u Europi izuzev Malte i Cipra”, rekao je Jelač i ističe da ga ne bi začudilo da EU suspendira pomoć za poljoprivredu.

 Za pripremu projekata iz oblasti poljoprivrede planirano pet milijuna, a za okoliš 1,9 milijuna eura

Iz općine Laktaši, jedne od prvih u BiH koja je formirala tim za realizaciju projekata iz europskih fondova, ističu da je njihova Skupština prošle godine usvojila Akcijski plan energetskog razvoja kojim su definirani projekti iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite okoliša u cilju smanjenja emisije ugljičnog dioksida za 20 posto do 2020. godine.
“Zbog ograničenja u proračunu, ove godine nismo planirali realizaciju nekih kapitalnih projekata, ali smo pripremili prijedlog projekata s kojima smo imali namjeru aplicirati na neke od fondova EU. Svakako da bi se najavljena suspenzija negativno odrazila na naše planove i namjere”, istaknuli su iz ove općine. Dodali su da je općina svojim strateškim dokumentima planirala realizaciju brojnih projekata iz raznih oblasti, za čiju realizaciju su potrebna velika financijska sredstva koja nije moguće osigurati iz redovitog punjenja lokalnog proračuna.
“Iz tog razloga smo, kao i većina općina i gradova u BiH i zemljama u okruženju, računali na sredstva iz IPA iu tom smislu pripremamo brojne projekte iz oblasti poljoprivrede, zaštite okoliša i jačanja kapaciteta lokalne administracije, kako bismo poziv za dostavu prijedloga projekata za financiranje iz IPA fondova dočekali spremni, jer je konkurencija velika. Iskreno se nadamo da neće doći do suspenzije sredstava “, naveli su u pisanom dopisu.
Ivica Ćavar iz Centara civilnih inicijativa BiH, ističe da BiH još nije napravila program integriranja BiH u EU, koji je ključan dokument za europske integracije BiH.
“Ukoliko budu zaustavljena sredstva IPA, u ovom slučaju iz oblasti poljoprivrede i okoliša, jer se ne ispunjavaju ključni uvjeti za brži napredak BiH ka europskim integracijama, i dalje će građani naše zemlje biti jedini gubitnici”, upozorio je on.