Utorak, 25 lipnja, 2024

BiH prvak po odljevu mozgova

Must Read

BiH je po odljevu mozgova, odnosno postotku odlaska studenata i visokoobrazovanih kadrova u inozemstvo, peta najgora zemlja u svijetu, pokazao je zadnji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).
Prema toj analizi, BiH je smještena na 140. mjesto od 144 rangirane zemlje svijeta, a iza nje se nalaze samo Srbija, Burundi, Haiti i Alžir.

Iako ne postoje podaci o broju studenata i diplomiranih građana koji su napustili BiH, na temelju ukupne migracije i odricanja bh.. državljanstva, može se zaključiti da se “odljev mozgova” u poslijeratnom razdoblju mjeri desetinama tisuća, pišu danas Nezavisne novine.

Jedan od njih je tridesetogodišnji Banjalučanin Borislav Tadić, koji je zemlju napustio 2004. godine s namjerom, kako sam ističe, da se brzo vrati. Međutim, nakon što je diplomirao, a onda i magistrirao na Tehničkom sveučilištu u Grazu u Austriji, otvorio mu se prostor za razvoj karijere u inozemstvu. Tu priliku je obilato iskoristio. Proteklih godina bio je angažiran u više od 17 zemalja iu nekim od najpoznatijih kompanija poput “Siemens”, “Magna”, “Detecon”, te u Ujedinjenim nacijama.

Borislav je od 2009. do prošle godine živio i radio u Švicarskoj, da bi se onda preselio u Njemačku, gdje je sada direktor za međunarodnu tehnološku sigurnost u “Deutsche Telekomu”, zadužen za sve tvrtke u vlasništvu grupacije u Europi i SAD.

“Primarni razlozi mog ostanka u zapadnoj Europi nakon studija su motivacija za završetkom doktorata na nekom renomiranom europskom sveučilištu i perspektive razvoja karijere.

Međunarodno poslovno iskustvo u nizu različitih sektora i mreža kontakata na razini upravljačkih struktura korporacija, akademskih ustanova i civilnih službi, koje sam stekao u samo nekoliko godina, ne bi bili mogući u našim uvjetima ni nakon više desetljeća “, priča Borislav.

On ukazuje da brojne visokospecijalizirane i kompleksne teme kojima se bavi u BiH još nisu ni prisutne, a one prilagođene našem tržištu su neadekvatno financijski kompenzirani. Ipak, kako kaže, u nekom doglednom razdoblju planira povratak u domovinu, izražavajući želju da će ovdje biti stvoreni osnovni uvjeti za vraćanje brojnih visokoobrazovanih i iskusnih kadrova.

Zlatan Mulabegović, direktor Asocijacije za informacione tehnologije u BiH, kaže da upravo Njemačka predstavlja pravi raj za bh.. informatičke stručnjake, s obzirom na to da najveća europska privreda trenutno u toj oblasti za strance nudi više od 100.000 radnih mjesta.

“INFORMATIČKA inženjerima je najlakše otići iz zemlje. Primjera radi, u Njemačkoj može pronaći posao svatko tko poznaje jezik, posjeduje sveučilišnu diplomu i zna programirati. Za visokoobrazovane informatičare je dovoljno da imaju inženjerski pristup, da žele učiti i već za tri mjeseca postaju produktivni “, kaže Mulabegović, navodeći da su kadrovi sličnih profila, ali u dosta manjem obimu, traženi iu Austriji, Danskoj, Švedskoj i SAD.

U Internacionalnoj organizaciji za migracije (IOM) ranije su ukazali da bh.. građani najčešće emigriraju zbog posla i studiranja, a da su glavne destinacije u potrazi za boljom plaćom Slovenija, Italija i Njemačka.

Pored informatičara, najveći odliv visokoobrazovanih kadrova bilježi se u zdravstvu, pa je tako samo RS za nepune tri godine napustilo više od 340 liječnika i specijalista.

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma pokazao je da vlastite visokoobrazovane kadrove najviše cijene Švicarska, Singapur, Katar, Velika Britanija i SAD.

Od zemalja regije najmanji “odljev mozgova” bilježi Crna Gora, koja je zauzela 60. mjesto na globalnoj ljestvici, ispred Slovenije na 83, Albanije na 96, Hrvatske 126, Bugarske 128, Makedonije 135, Rumunjske 136, Moldavije 137. i spomenute Srbije koja zauzima 141. mjesto od ukupno 144 rangirane zemlje svijeta.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -