Subota, 25 svibnja, 2024

PARADA II: Gej prajd nije uvjet za Europsku uniju

Must Read

Izjavom “Izem ti takvu Uniju gdje je gay parada ulaznica,” premijer Ivica Dačić, prema ocjenama LGBT aktivista, prikazuje najobičniji populizam, dok time što održavanje Prajda predstavlja kao sigurnosno pitanje, a ne kao pitanje ljudskih prava, zapravo pomaže onima koji se protive održavanju te manifestacije.

 

Goran Miletić iz organizacijskog odbora Prajda naglašava da svi znaju da održavanje Parade ponosa u Beogradu ne predstavlja ulaznicu za Europsku uniju, te da je riječ o “čistom Dačićevom populizmu”, kojim istovremeno ljudima pokušava “da ogadi i EU, i Prajd, i ljudska prava “.

– Znamo da Prajd nije ulaznica za EU, ali je činjenica da je nešto drugo ulaznica za Europu. A to drugo je pitanje ljudskih prava, koja su zajamčena i Ustavom Srbije, a jedno od tih ljudskih prava i pravo na slobodno okupljanje. Zato premijer treba da se pozabavi time, a ne da na ovakav način pokušava ogadi ljudima i EU i Prajd – kaže Miletić za “Blic”.

Petrušić: Osigurati paradu
Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izrazila je veliku zabrinutost zbog toga što su, tri tjedna uoči Parade ponosa i manifestacija koje su najavljene tim povodom, sve učestalije prijetnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom. Ona je ukazala da je, istovremeno, ta grupacija i dalje jedina u Srbiji kojoj se osporava i negira pravo na slobodno okupljanje.
On podsjeća da je prošlogodišnji Prajd zabranjen uz obrazloženje da su pojedinci spremali napade na sudionike Parade, ali pita što je država učinila da umanji te rizike, ako zaista postoje.

– Ako netko zaista prijeti, što je policija uradila da te prijetnje spriječi, tko je priveden na informativni razgovor, tko je prošle godine nakon tih prijetnji ispitan ili uhićen? Nitko. Država apsolutno ništa nije učinila da se pitanje sigurnosti poboljša – kaže Miletić.

On dodaje da, što se organizatora tiče, nema nikakvih promjena i da pripreme za održavanje ovogodišnjeg Prajda, koji je zakazan za 6. listopada, teku kao i do sada, i da imaju redovitu komunikaciju s policijom. Miletić kaže i da bi želio imati sastanak i sa Dačićem, ali is potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, kojima su pozive uputili još 27. srpnja, jedan sat pošto su oni u Skupštini Srbije izabrani na funkcije.

I Lazar Pavlović, vd predsjednika Gej-strejt alijanse, kaže da u ovoj organizaciji neće prestati se bave pitanjem izjednačavanja ljudskih prava.

On, međutim, misli da Prajd “nažalost, svake godine sve više postaje pitanje sigurnosti, a ne pitanje ljudskih prava”.

– A kada je riječ o Prajdu kao ulaznici za EU, znamo da su i prošle godine predstavnici izaslanstva Europske komisije rekli da održavanje Prajda nije uvjet za ulazak u EU. Ne znam da li se u međuvremenu nešto promijenilo, ali to bi trebalo pitati ljude iz EU – kaže Pavlović.

Dačić je u subotu rekao da pitanje gej parade nije pitanje ljudskih prava, već sigurnosti i dodao da će njeno održavanje ovisiti prije svega od sudionika, ali i da nema razumijevanja ni za “psihopate koji prijete da će poubijati sudionike gay parade i koji kažu da parade neće biti “.

http://www.blic.rs

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -