Published On: Sri, svi. 16th, 2018

BiH potpisuje regionalnu digitalnu agendu: Ukida se roming u susjednim zemljama

SARAJEVO – Na summitu EU – zapadni Balkan, koji se održava sutra u Sofiji, bit će potpisana deklaracija koja podrazumijeva da će EU pružiti financijsku i političku pomoć zemljama zapadnog Balkana.

U deklaraciji se ne spominju bilo kakvi datumi za članstvo Srbije i Crne Gore, kao ni oni za početak pregovora s ostalim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, Ekatarina Zaharijeva, šefica MVP-a Bugarske, izrazila je nadu da će dvije zemlje zapadnog Balkana postati članice Europske unije do 2025. godine.

Na summitu u Sofiji bit će potpisana i izjava podrške digitalnoj agendi na zapadnom Balkanu, kojom se između ostalog predviđa smanjivanje cijena rominga između zemalja EU i zapadnog Balkana.

Također, ovom agendom bit će stvoreni preduvjeti za mrežu povezivanja unutar regije  i s Europskom unijom kako bi građani i privreda mogli zajedno surađivati.

Zemlje regije ugovorom će se obvezati da će ukinuti roaming međusobno, a za to već postoji suglasnost kako unutar BiH, tako i među zemljama koje će to potpisati.

Kada je u pitanju digitalna agenda, Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici prihvatio je izjavu podrške digitalnoj agendi za zapadni Balkan, a izjavu bi danas trebalo da potpišu predstavnici BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i Kosova.

“Potpisnici se ovom izjavom obavezuju da rade na rješavanju pitanja poput smanjenja troškova rominga, razvoja e-vlade, e-nabavke, e-zdravstva i drugih pitanja značajnih za građane regiona”

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer