Obitelj samoubojica: I kćer od 8 godina se raznijela bombom

Mirna šesteročlana obitelj preko noći se pretvorila se u opasne teroriste koji su ubili 13 i ranili 40 ljudi

Prema riječima susjeda, obitelj koja je u nedjelju, u indonezijskom gradu Surabayi, izvršila tri bombaška napada, bili su ‘obični, mirni ljudi’.

Njihov otac, 46-godišnji Dita Oepriarto, najprije je svoju 42-godišnju suprugu Puji Kuswati i dvije kćeri od 12 i 8 godina, ostavio ispred jedne crkve. Svjedoci kažu da su zaštitari pokušali zaustaviti tri ženske osobe s hidžabom da uđu u crkvu, no u tom trenutku one su aktivirale eksploziv. Nadzorne kamere zabilježile su taj trenutak.

Nakon što je svoju suprugu i dvije kćeri ostavio pred crkvom, Dita se odvezao dalje sa svojom Toyota Avanzom koju je parkirao pred ulaz druge crkve i tamo detonirao eksploziv. Učinio je to u trenutku kad je ispred crkve bilo najviše ljudi – između dvije mise.

U trećoj crkvi na drugoj strani grada, njihova dvojica sinova u dobi od 15 i 17 na skuteru su vozili eksploziv držeći ga na koljenima, te ga aktivirali kad su ušli u mnoštvo.


Susjedi obitelji ostali su u šoku kad su na vijestima vidjeli da je ova mirna obitelj izvela tako organizirani napad, te da su svih šestoro mrtvi. Rekli su da nisu ničim davali do znanja da bi mogli biti teroristi, niti da bi mogli učiniti takvo što.

Smatrali su obitelj vrlo normalnom, te da su se i njihova djeca igrala i družila s djecomDite i Puji, te da su redovito zajedno vozili bicikle.

“Njegovi sinovi često su ispred naše kuće igrali nogomet, vozili bicikle, a djevojčice su brale cvijeće”, rekao je susjed Binawan Widiarto.”Obiteljske fotografije objavljene na Facebooku također ih prikazuju kao tipičnu indonezijsku obitelj, prikazujući ih na raftingu tijekom godišnjeg odmora u Sjevernoj Sumatri i u šetnjama šumom.


“Dugo sam ga poznavao, a posljednji put kad smo se vidjeli, nije se ponašao nimalo neuobičajeno“, rekao je ABC-u Samsul Hadi, još jedan susjed.

“Unatoč početnim izvješćima da je obitelj bila u Siriji, susjedi koji kažu da su ih poznavali već desetljećima, rekli su da to nije točno. Prisjetili su se da je otac noć prije napada proveo na trijemu, te se pripremao za Ramazan.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo naredio je punu istragu o korijenima organizacije koja je preuzela odgovornost za napad. Mr Widodo je obišao mjesta napada i opisao ga kao ‘barbarski i nečovječni’.

“Pozivam sve ljude da se pridruže u borbu protiv terorizma i radikalizma, protiv naših vrijednosti, a to je dragocjena vrijednost božje raznolikosti. Ni jedna riječ ne može izraziti našu tugu zbog poginulih”, rekao je predsjednik Widodo.

Indonezija se u posljednje vrijeme sve više suočava s novim valom terorizma jer se smatra da se oko 500 boraca ISIL-a vratilo u tu zemlju iz Sirije. Iza napada navodno stoji teroristička indonezijska skupina Jemaah Ansharuut Daulah (JAD), skupina indonezijskih radikala, koja je obećala odanost grupi islamske države (IS). Inače, u SAD-u je Trump organizaciju JAD stavio na visoko mjesto terorističkih organizacija odanih ISIL-u.


Policija smatra da je otac Dite Oepriarta šef ogranka JAD-a u Istočnoj Javi. Također vjeruju da je ovo odmazda zbog toga što je Indonezija zatvorila militantne teroriste u Jakarti. No, u ovom strogo čuvanom zatvoru militanti su uspjeli ubiti petoricu pripadnika elitnog policijskog odreda. U subotu je policija u zapadnoj Javi ubila četvoricu terorista, pa smatraju da je ovaj napad bio odmazda .

U Indoneziji se boje da bi ovakvi teroristički napadi mogli zaredati uoči Ramazana, pa jake policijske snage patroliraju ulicama svih većih gradova, javlja radioaustralia.com. 

express.hr