Published On: Čet, ruj 14th, 2017

BiH mora imati slobodnu komunikaciju, a ne neškodljiv prolazak do otvorenog mora

 

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović je na današnjoj sjednici Parlamenta BiH, na kojoj se raspravljalo o izgradnji Pelješkog mosta, kazao kako BiH želi dobre odnose sa Hrvatskom, ali da to bude na UN-ovom načelu suverene jednakosti i ravnopravnosti država.

Dodao je da se naša zemlja nikada nije miješala u unutrašnja pitanja susjedne zemlje i da ne bi bilo loše kada bi se Hrvatska isto ponašala prema BiH. Na kraju rasprave Bećirović je predložio pet zaključaka:

  1. Slobodna komunikacija neke obalne države između svojih voda i otvorenog mora nije isto što i njezino pravo na neškodljiv prolazak. Prvi pojam odnosi se na slobodu plovidbe i on je znatno većeg opsega nego što pruža institut neškodljivog prolaska stranih brodova.
  2. Prije izgradnje Pelješkog mosta treba trajno razriješiti određenje granice na moru i kopnu kroz dvostrani međunarodni ugovor o granici, koji će se primjenjivati podjednako i u dobroj vjeri od obiju strana ugovornica i koji će biti parlamentarno potvrđen u Saboru Hrvatske i Parlamentarnoj skupštini BiH.
  3. Nužno je utvrditi, na međunarodnopravno primjeren način, pravni režim i širinu budućeg koridora koji će predstavljati vezu između bh. teritorijalnih voda i otvorenog mora Jadrana.
  4. Predstavnički dom PS BiH konstatira da postoji međunarodni spor između dviju obalnih država (Bosna i Hercegovina i Hrvatska) koje dijele istočnu obalu Jadranskog mora. Zbog toga treba odabrati najprikladnije sredstvo za rješenje takvog spora s ciljem zadovoljenja obostranog interesa. Na tom putu treba odabrati najprimjerenija sredstva za mirno rješavanje sporova.
  5. Predstavnički dom PS BiH zaključuje da se svim poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi odluka Stalnog arbitražnog suda u Hagu u predmetu Slovenija i Hrvatska.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>