BIH JE UŠLA U PROSTOR POTPUNE PROPAGANDE: Je li moguće da je Klix podvalio Zlatku Daliću?

Jučer je na naš mail  stigao nepotpisan tekst o tome  kako je Dalić za medije u Hrvatskoj izjavio kako je  šokiran onim što se radi njegovom hrvatskom narodu u BIH, prokomentiravši kao razočaravajućim i nedopustivim treće otimanje predsjedničke funkcije hrvatskom narodu u BIH:

 Dalić je Livnjak. Zgrožen je činjenicom da je čak 200.000 Bošnjaka glasovalo za Komšića i da su pri tome poslane jako ružne rječi, prijetnje i uvrede. “Komšić nije hrvatski predsjednik niti ga Zagreb smije takvog prihvatiti” – kazao je Dalić. Ja se kao Hrvat iz Livna, koji je dopisno glasovao osjećam ponižen. BIH je moja domovina. Hrvati su dali ogromne napore za tu zemlju, i na referendumu i 1995-e kad su vojno doveli do prevage i mira. Ovo što im se radi je čisto nasilje.

Kako nam se tekst učinio posve logičan, objavili smo ga, bez ikakva razmišljanja i provjere istinitosti. Isti tren. Sretni da je naš izbornik dao takvu izjavu.

Dalić u tekstu govori kako je nedopustivo ovo što se događa u BIH.

U BiH se  naime na poziv za preglasavanje hrvatskog naroda digao cijeli jedan nacionalizam. Taj nacionalizam je mjesecima  huškao, širio govor mržnje, netrpeljivost prema Hrvatima. Pozivali su javno  na dokidanje ustavnih prava našem narodu, dakle i Daliću, zazivali treću  otimačinu institucija. Još uvijek pozivaju, traže da se nastavi s gaženjem Hrvata.

Javnost u RH i   BIH  ( ne i bošnjačku) obišle su  fotografije sa skupa na kojima su Komšićevi pristaše i “revolucionari” držali parole sa srednjovjekovnim prijetnjama. Držali su plakat: “Nabijmo ih na kolac, zabijmo Kolindi do jaja”. Pored plakata je stjao Komšić.

Stoga nam je bilo posve logično da je i Zlatko Dalić ostao šokiran tim događajima.

Da bi onda jutros na Klixu pročitali Dalićev navodni demant:

Politika me ne zanima i šokiran sam kako se ljudi služe lažima kako bi iskoristili moju popularnost i utjecaj.

“Izbore u Bosni i Hercegovini nisam ni pratio i ne razumijem zašto je nekome potrebno da ovako brutalno laže. Ja sam izbornik Hrvatske koju volim i nemam potrebe dokazivati da sam rođen u BiH, koju također isto tako s ponosom volim i poštujem. Neshvatljivo mi je da se netko služi ovakvim neistinama o kojima sam i ja vrlo brzo dobio informacije. Mogu samo reći da se uskoro vidimo u Sarajevu”, kazao je Dalić”

Shvaćamo da je prvotna Dalićeva izjava od jučer izmišljena. Ako Klix ne laže.  I žao nam je što je izmišljena. Žao nam je što smo ju objavili. No voljeli  bi da ta izjava izmišljena nije. I da je Dalić to doista rekao.

Naime,  prateći sve dosadašnje istupe Zlatka Dalića naprosto nam je nevjerojatan ovakav stav da bi tek u njega tako povjerovali. I u konačnici se razočarali u vlastitog izbornika.

Ako voliš i poštuješ i BIH kao svoju zemlju onda valjda voliš i svoj narod u njoj. Izbornik si nacije. Ne FK Košava.

Što se treba dogoditi tom hrvatskom narodu da nekog “apolitičnog” poput Dalića  to zainteresira?

Da nas Komšićevi glasači počnu nabijati na koce? Da Kolindu siluje nekoliko Komšićevih “građanski orijentiranih” pristaša?

Dalić niije izbornik reprezentacije Republike Hrvatske, nego hrvatskog naroda u cjelini.  Trećina njegove reprezentacije je iz BIH. Mladi hrvatski talenti iz BIH sigurno nakon Komšića ne vide u BIH državu za koju bi mogli igrati. Oni koji igraju napustit će tu reprezentaciju.

Dejan Lovren, najbolji europski stoper je iz Kraljeve Sutjeske. Čovjek je u krvavom ratu protjeran iz Kraljeve Sutjeske. Zanima li Dalića od koga je protjeran? Ili ga ni to ne zanima? Je li ikada Lovrena upitao što mu se događalo to?

Svatko ima pravo na apolitičnost. Pa tako i Dalić. Njegova osobna stvar.

No isti taj Dalić nije prezao od niza politizacija i jasnog političkog stava kada se cijela Hrvatska digla se na noge i optuživala ga zašto je na skup Vatrenih doveo Thompsona i tako onima koji nisu fanovi MPT-a pokvario doživljaj.  Dovesti MPT-a na koncert znači imati jasan politički stav. To nije nikakva neutralnost. To je javno izricanje političke orijentacije.

Tada se apolitični Dalić opirao mnoštvu medija u Hrvatskoj koji su od njega tražili da se odrekne Marka Perkovića. Nije ga se odrekao. Dakle zauzeo je stav.

Zašto se ondasada odriče nas?

Jesmo li mi manje vrijedni od Thompsona?

Medij kojem je on dao izjavu klix.ba – cijelo to vrijeme slavlja Vatrenih vodio je brutalnu hajku protiv Dalića, Vatrenih i te pjesme. Kao što sve ove godine vodi i širi antihrvatsku histeriju.

Sad odjednom trebamo povjerovati, da Dalić, koji je veliki prijatelj s Kolindom Grabar Kitarović ne želi znati da je u BIH, Hrvatskoj predsjednici, na Komšićevim političkim skupovima zaprijećeno grupnim silovanjem a vođama hrvatskog naroda u BIH nabijanjem na kolac.

Skandal je to kojeg je upravo taj Klix prešutio. I nikada ga objaviti neće.

Iako bi mnoge uljuđene , proeuropske Bošnjake upravo ta huškačka retorika i prijetnje Kolindi “nabijanjem do jaja” odvratilo od nametanja Komšića Hrvatima. Shvatili bi da njihov glas želi žestoki i rigidni nacionalist Željko Komšić. Pa mu ne bi dali glas. Vjerujemo da svi Komšićevi glasači nisu tako radikalni.

Mi naprosto ne želimo vjerovati da izborniku reprezentacije hrvatskog naroda ne smeta ovaj hučkači užas i govor mržnje  koji dolazi iz medijskog i političkog Sarajeva. I ne želimo vjerovati da tom istom Sarajevu Dalić šalje poruku “ćao Raja eto me idući vikend”.

I da on ništa od ovog  ne prati.

Ne vjerujemo da mu ne bi smetalo kad bi Mađari dekretom, nametnuli predsjednicu u RH, onako kako su Bošnjaci nametnuli Hrvatima predsjednika. Ne samo političkim nasiljem, nego retorikom fašizma kakva u BIH nikada viđena nije. Niti u ranija dva nametanja Komšića.

Nekako instinktivno vjerujemo,  da je Klix , ako je i dobio izjavu Zlatka Dalića, istu brutalno srezao, po doktrini onog što je jučer uradila Al Jazeera, kako bi Dalićeva izjava u javnosti izazvala političku inerciju. Eto hrvatskog izbornika navodno uopće ne zanima što mu u BIH majoriziraju,  oca, brata i njegovo Livno.

Propagandni rat u BIH je počeo. Više ničemu što dolazi iz Sarajeva ne smije se vjerovati.

Al Jazeera , katarska, arapska “patriotska”  TV kuća u BIH  objavila je sinoć, nakon prosvjeda,  namontirani, brutalno lažan video o prosvjedu u Mostaru, na koji su ubacili snimke huligana Srbije i Crne gore, s bakljama, nastojeći tako studentske poruke iz Mostara prikazati kao desničarske i radikalne. Ili možda izazvati sukobe? Arapski medij u BIH potiče na sukobe u BIH? U kakvoj državi mi živimo? Što mi to u Europu nosimo? Video imate tu, od 10-sekunde cijeli video materijal je namontiran, kreću baklje, povici i huškanje. 

Što mislite je li Klix – najčitaniji portal u državi raskrinkao taj FakeNews? Nadamo se da G. Dalića  barem ovo podmetanje huligana zanima.

Potom je taj video poslan na strane agencije. One danas pišu o radikalima i desničarima koji su divljali po Mostaru.

Možda Dalića niti taj nedopušteni “medijski offside” ne zanima?

G. Dalića, bez obzira koliko on zastupao svoje pravo da bude apolitičan, kao vrhunskog sportskog eksperta, ali i javnu osobu, šefa hrvatske nogometne vrste, od Orašja, preko Neuma  i Istre, Dubrovnika do Bregane,  molimo, da nam pošalje pisanu izjavu “kako njega događaji u BIH apsolitno ne zanimaju i da ga ne dira ništa od ovog što smo naveli”.

Te da je izjava koju je objavio Klix autentična.

Mi naprosto jednome Klixu ne vjerujemo. Nema razloga da im vjerujemo. Radi se o nacionalističkom portali. Nacionalizma koji se razbuktao. I sada više ne podmeće samo političarima, nego cijelom narodu. Upravo ovako kako to čini Al Jazeera. Udarajući na 10.000 Hrvata koji su u sinoć u Mostaru kazali dostojanstveno NE, ovakvoj Komšićevoj BIH. Nacionalističkoj BIH. BIH – državi potiranja.

Ako  Dalića ovo ništa  apsolutno ne dira, Hrvati u BIH to bi morali konačno znati. Možda nam  je skupa s Thompson trebao odmah reći, da je sve ovo u što mi vjerujemo, dakle zajedništvo hrvatskog naroda, i  lijevog i desnog, i konzervativnog i liberalnog, tek bio samo dio showbusinessa. I da je važnije biti dobar s Arapima, Klixom i Al Jazeerom, nego reći koju riječ u obranu prava svog brata, majke, grada, naroda.

Javi nam se Zlatko.

Ujedno mu se iskreno ispričavamo što smo jučer objavili ovaj fakenews, misleći da je on to stvarno rekao.

Žao nam je što je ta sjajna izjava, zapravo bila  laž. Ispričavamo se što smo njenom objavom povrijedili komfor Dalićeve apolitičnosti.

DALIĆ: Komšić nije moj predsjednik, preglasavaju nas, otimaju nam što je naše