Published On: Mon, Oct 2nd, 2017

BiH ima samo jednog dječijeg kardiokirurga

Gotovo nijedna klinika u BiH nema uvjete za rad dječije kardiokirurgije, a mnoge nemaju nikako zaposlene ni kardiokirurge

Statistički podaci kako u BiH zbog srčanih problema, sepse, gušenja i drugih oboljenja umire dvostruko više novorođenčadi nego u Europi, itekako potresaju našu javnost, a posebno je zabrinjavajuća činjenica kako imamo samo jednog dječijeg kardiohirurga u cijeloj državi.

Gotovo nijedna klinika u BiH nema uvjete za rad dječije kardiokirurgije, a mnoge nemaju nikako zaposlene ni kardiokirurge, piše Klix.ba.

Šef Klinike za kardiokirurgiju KCUS-a Harun Avdagić otkriva kako se sarajevska klinika može pohvaliti jednim zaposlenim dječijim kardiokirurgom, doktorom Sankom Pandurom.  “Imamo sve uvjete za rad dječije kardiohirurgije i možemo odgovoriti svim izazovima”, rekao je Avdagić za Klix.

Koliko je našoj zemlji potrebno više dječijih kardiokirurga, govori podatak kako je prošle godine blizu 5,2 posto dojenčadi umrlo usljed srčanog zastoja.

Nakon rata u BiH ni u jednom kliničkom centru nije ustanovljena klinika u kojoj bi se liječila i operirala djeca oboljela od srčanih anomalija.

Županijska bolnica Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću nikada nije zapošljavala nijednog dječijeg kardiokirurga, kao ni kardiokirurga za odrasle.

UKC u Tuzli i KB Zenica također nemaju uvjeta za rad dječije kardiokirurgije. “Nemamo nikakve podatke o djeci oboljeloj od srčanih anomalija. Koliko znam, postoji značajan broj nedijagnosticiranih pacijenata, a to su najviše one ratne generacije kod kojih iz raznih razloga u tom razdoblju nisu vršena ispitivanja srčanih anomalija. Često se susrećem s mladićima i djevojkama kod kojih otkrivamo srčane mane u dobi od 17. do 25. godine. Uopće nije prirodno da ih imaju te da se otkrivaju u toj životnoj dobi”, kazao je šef Odjela kardiokirurgije UKCT-a Mustafa Tabaković.

Sveučilišna bolnica u Mostaru također nikada nije zapošljavala dječijeg kardiokrurga. “Imamo namjeru razvijati dječiju kardiokirurgiju koja se smatra jednom od najzahtjevnijih subspecijalističkih grana medicine”, rekli su iz mostarske bolnice.

U manjem bh. entitetu je ista situacija kao u većini kliničkih centara i županijskih bolnica u FBiH. Na UKC RS još ne postoji klinika za kardiokirurgiju. “Kada je riječ o zbrinjavanju pedijatrijskih pacijenata kojima su potrebne intervencije iz domena kardiokirurgije, njih po prijedlogu liječnika specijalista Klinike za dječije bolesti upućuju u druge zdravstvene ustanove”, rekli su iz Službe za informiranje UKC-a RS.

Kako saznaje Klix od dr. Avdagića, djeca najčešće imaju urođene srčane mane. Kod ovakvih anomalija je došlo do poremećaja anatomske strukture srca ili velikih krvnih sudova, s kojim novorođenče već dolazi na svijet. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prošle godine je umiralo 7,7 posto dojenčadi na 1.000 rođene djece u ovom bh. entitetu.

Samo u mjesecu lipnju umrlo je 23 dojenčadi u FBiH, a osmero djece je rođeno mrtvo.

Taj postotak je u padu u Europi, gdje je s prijašnjih četiri spušten na 3,5 posto.

Pored srčanih anomalija, vodeći uzroci smrti dojenčadi su problemi s disanjem, nezrelost pluća, poremećaji koji su uslijedili zbog kraće trudnoće, neuhranjenost, sepsa te gušenje.