Published On: Pet, ruj 28th, 2012

BIH: Domovina i 85 multimilijunaša

U BiH živi 85 multimilijunaša koji imaju bogatstvo od devet milijardi dolara, navodi se u ovogodišnjem izvještaju kompanije “Wealth X-a o najbogatijim ljudima svijeta.

Na listi 45 zemalja iz Europe prema multimilijunaša, od bivših jugoslovenskih zemalja najbolje je rangirana Hrvatska, koja je na 23. mjestu sa 260 multimilijunaša, a njihovo ukupno bogatstvo iznosi 30 milijardi dolara, te  Srbija  koja je 29. sa 90 multimilijunaša, čiji je  bogatstvo procijenjeno na  11 milijardi  dolara, dok je  BiH na 30. poziciji.  

Slovenija je na 34. mjestu, Makedonija na 42. poziciji. Crna Gora se nalazi na začelju – zauzima 43. mjesto i ima 21 multimilijunaša, čije ukupno bogatstvo iznosi dvije milijarde dolara.

Crna Gora u odnosu na prošlu godinu ima jednog multimilijunaša više, a ukupno bogatstvo crnogorskih “ultra bogataša”, prema izvještaju, smanjeno je 18,2 posto.

U Sloveniji živi njih 70, koji imaju osam milijardi dolara.

Makedonija je na 42. poziciji s 35 multimilijunaša čije bogatstvo iznosi četiri milijarde američkih dolara.

Na listi se isključivo nalaze osobe sa neto bogatstvom koje prelazi 30 milijuna američkih dolara, nakon obračuna dionica u poduzećima, stambenih i investicijskih jedinica, umjetničkih zbirki, zrakoplova, gotovine i ostalih sredstava.

Najviše multimilijunaša ima u Njemačkoj – 15.770, a njihovo bogatstvo prelazi dva bilijuna dolara. Na drugom mjestu je Velika Britanija s oko 10.500 multimilijardera, koji imaju 1,3 bilijuna dolara, dok je treća Švicarska s oko 5.600 “ultra bogataša” čije bogatstvo iznosi 655 milijardi dolara.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare