Subota, 25 svibnja, 2024

SENZIBILAN PREDSJEDNIK: Bakir sirijsku bol osjeća dok u BIH…

Must Read

Obraćajući se na današnjem zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je novoizabranom predsjedavajućem Vuku Jeremiću izbor na tu funkciju i zahvalio glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu na nedavnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

“Dok obilježavamo dvadesetu godišnjicu našeg pristupanja Ujedinjenim nacijama, njegova posjeta je priznanje da je Bosna i Hercegovina proputovala dug put od pristupanja ovoj Organizaciji, tako što je transformirala sebe od primatelja sigurnosne pomoći do kontributora globalnom miru i sigurnosti”, kazao je izetbegović pohvalivši napore Bana na unapređenju dijaloga i suradnje, kao i njegovu predanost temeljnim vrijednostima i principima UN-a.

Izetbegović je kazao BiH prepoznaje važnost i u potpunosti podržava Banove pravce djelovanja koji su prepoznali pet generacijskih imperativa: prevencija, sigurniji svijet, pomoć zemljama u tranziciji, jačanje žena i omladine, i održivi razvoj.

“Današnji svijet je scena razvijanja kriza i globalnih izazova koji se gomilaju. Prvi i najvažniji od svih je katastrofa u Siriji. Dok mi stojimo ovdje, naši prijatelji Sirijci se bore protiv brutalnog režima. Bore se da uzmu sudbinu u svoje ruke. Režim Bashara al-Assada na njihove težnje za slobodom i demokracijom odgovara topovima i bombama, kao što je režim njegovog oca radio prije trideset godina. To je odvratno i za svaku moralnu osudu, kao što je i naš kolektivni neuspjeh da to zaustavimo”, poručio je Izetbegović i dodao: “Još jedanput, mi nepomično stojimo sa strane dok se ljudska tragedija dramatičnih razmjera odvija pred našim očima. Trebali bismo učiniti svoj dio pomoći povijesnom zauzimanju za slobodu naroda Sirije. Trebali bismo doprinijeti spašavanju sirijskog naroda od tiranije.  Trebali bismo, ali mi to ne činimo.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio kako slike koje dolaze iz Sirije narod BiH podsjećaju na bosansku tragediju.

“Mi u BiH osjećamo bol sirijskog naroda kao svoj osobni, zato što smo mi, ne tako davno, prošli kroz iste užase. Kada je glavni tajnik Ban Ki-moon posjetio Srebrenicu, zajedno sa mnom u srpnju da oda počast žrtvama genocida rekao je: ‘Međunarodna zajednica mora biti ujedinjena kako se daljnja krvoprolića u Siriji ne bi dogodila,  jer ne želim vidjeti da se bilo koji od mojih nasljednika nakon što za 20 godina posjeti Siriju ispričava za ono što se moglo uraditi da se zaštite civili u Siriji – a što sada ne radimo’“, kazao je Izetbegović.

On je podsjetio i na izvještaj Banovog prethodinika Kofija Annana  o padu Srebrenice u kojem je prznao kako UN nije uspio pomoći da se spasi narod Srebrenice te zaključio da će „tragedija Srebrenice progoniti našu povijest zauvijek…“.

„Danas ove riječi odzvanjaju istinom o neuspjehu ove Organizacije da odgovori na tragediju u Siriji. Najbolji način da se iskaže počast žrtvama srebreničkog genocida bi bio da se nauče lekcije iz tog neuspjeha i da se iste greške ne naprave ponovo. Nažalost, UN, posebno Vijeće sigurnosti, nisu uspjeli to uraditi. Međunarodna zajednica je izabrala, opet, ponoviti politiku ‘pokušaja i grešaka’ koje nisu uspjele u Bosni i Hercegovini. Rezolucije, izjave o zabrinutosti, nedjelotvorne sankcije, posmatrači, i nepostojanje mandata da se zaštite civili, su postupci sa smrtnim posljedicama demonstrirani u mojoj zemlji“, kazao je Izetbegović i poručio: „Nemojte griješiti. Ako ne djelujemo odmah i ne djelujemo odlučno da bismo pomogli narodu Sirije, i stanemo u kraj njihovom krvoproliću, ova tragedija će progoniti našu povijest zauvijek, baš kao Srebrenica.“

On se u govoru pred Općom skupštinom UN-a osvrnuo i na događaje u islamskom svijetu nazvane Arapsko proljeće.

„Događaji s početka 21. stoljeća prkose razumnim predviđanjima. Zaista, tko je mogao predvidjeti takvu eksploziju slobode na Bliskom istoku? U zadnjih nekoliko godina, svjedočili smo povijesnom buđenju arapskog svijeta. Trenutno se odvijaju duboke društvene i političke promjene koje imaju za cilj stvaranje demokratskih društava.  Ove promjene su se fermentirale desetljećima. One su najbolja potvrda da muslimani snažno žude za slobodom, dostojanstvom i ljudskim pravima. Dobro obrazovana generacija mladih arapskih vođa, slobodnog mišljenja je napokon slomila lance diktature. Nikakva sila ne može spriječiti ove nove generacije da preuzmu sudbinu u svoje ruke“, kazao je Izetbegović.

Kao nestalna članica VS UN-a, Bosna i Hercegovina je snažno podržavala aspiracije arapskog naroda za većom slobodom i demokracijom, kazao je on.

„Djelovali smo kako bismo osigurali da međunarodna zajednica podrži one koji su željeli slobodna društva umjesto zatvorenih, vladavinu prava umjesto vladavine jedne osobe, demokraciju umjesto diktature, pravdu i poštenje umjesto opresije i korupcije“, naglasio je Izetbegović.( Anadolija)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -