Published On: Thu, Oct 23rd, 2014

BiH će graditi Jadransko-jonsku autocestu preko svog teritorija

Vijeće ministara BiH danas je donijelo odluku o izdvajanju sredstava za izradu studijske dokumentacije za gradnju dionice Jadransko-jonske autoceste, iz čega proistječe kako će ona prolaziti teritorijem BiH, a ne kroz Hrvatsku od Ploča ka Dubrovniku.

Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH, donesena je odluka o raspodjeli sredstava što ih je država dobila na ime licenci za mobilnu telefoniju.

Od raspoloživih 17,6 milijuna KM za izradu dokumentacije potrebne za gradnju dionice Jadransko-jonske autoceste bit će izdvojeno 2,8 milijuna KM.

Kako je objašnjeno, izrada dokumentacije odnosi se na dionicu od Počitelja preko Neuma i Trebinja do granice s Crnom Gorom.

Ovo trasa u praksi bi značila kako bi se dionica Jadransko-jonske autoceste kroz BiH gradila kao nastavak hrvatske autoceste Dalmatine, koja u BiH ulazi na graničnom prijelazu Nova sela-Bijača, javlja Hina. Od tog je graničnog prijelaza unutar BiH do sada sagrađeno desetak kilometara autoceste do Međugorja, a trenutačno se provode pripreme za nastavak gradnje još dvadesetak kilometara te prometnice do Počitelja.

Uz osiguranje financiranja dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu Vijeće ministara BiH je odlučilo izdvojiti dodatna 8 milijuna KM za gradnju novog mosta na Savi kod Gradiške. Taj bi most bio poveznica s već izgrađenom dionicom autoceste do Banje Luke.

Za gradnju još jednog mosta na Savi i to onog kod Svilaja, koji je sastavni dio projekta autoceste na koridoru Vc i koji povezuje Budimpeštu i Ploče trebalo bi se izdvojiti 4.161.482,00 KM.

Proračunske uštede

Pored toga, Vijeće ministara BiH na današnjoj je sjednici usvojilo Izvješće Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o ekonomskoj suradnji na trećim tržištima.

Zaključivanjem ovog memoranduma uspostavljen je pravni okvir za suradnju dvije zemlje na trećim tržištima.

Na prijedlog Ministarstva financija i trezora, usvojen je Plan postupanja po preporukama Ureda za reviziju institucija BiH prema Izvješću revizije učinka na temu “Upravljanje ugovorima o djelu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u institucijama BiH“.

Planom je definirano osam aktivnosti koje će državna ministarstva, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština provesti u utvrđenim rokovima s ciljem proračunskih ušteda i usvajanja jedinstvenih pravila i procedura u vezi s ugovorima.

Vijeće ministara je donijelo Pravilnik o biosigurnosnim mjerama za smanjenje rizika od prijenosa visoko patogene influence ptica s ptica koje žive u divljini na perad i druge ptice u zatočeništvu, koji je usklađen s odgovarajućim direktivama EU-a.

Stanje u bh. ekonomiji

Vijeće ministara BiH primilo je na znanje danas Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih indikatora za period siječenj-srpanj 2014. u kojoj je navedeno da je bh. ekonomija u tom periodu bila pozitivnija u odnosu na prethodnu godinu, iako je zaustavljena zbog poplava. Međutim, istaknuto je da je zbog trendova koji ukazuju na skroman ekonomski rast u okruženju, blagi rast industrijske proizvodnje u BiH, te zbog deflacije i vremenskih nepogoda koje su pogodile BiH i zemlje okruženja, potrebno poduzeti mjere i aktivnosti koje će poboljšati stanje u bh. ekonomiji.

Naglašeno je da će Vijeće ministara poduzeti sve mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti na promociji i privlačenju investicija, podršci izvozu i zapošljavanju. Po podacima iznesenim u Informaciji, broj zaposlenih osoba u BiH u lipnju 2014. godine iznosio je 700.730, što je za 1,2 posto više u odnosu na isti mjesec 2013.

R.I./Dnevnik.ba