Petak, 19 travnja, 2024

BiH bi mogla uskoro dobiti tekst himne

Must Read

SARAJEVO – Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH sutra će biti razmatrana zastupnička inicijativa Šemsudina Mehmedovića za formiranje povjerenstva za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je još 2001. godine usvojila Zakon o državnoj himni BiH kojim je BiH dobila melodiju, ali ne i tekst himne što BiH svrstava u red malobrojnih zemalja koje nemaju tekst državne himne.

Kako je Mehmedović naveo u svojoj poslaničkoj inicijativi, u Povjerenstvu za izbor teksta himne BiH trebaju biti imenovani zastupnici i delegati oba doma Parlamenta BiH, te kulturni i javni radnici.

“Nakon neuspjelih pokušaja smatram da je došlo vrijeme da narodi Bosne i Hercegovine kroz aktivnost nadležnih organa u što skorijem razdoblju dobiju potpun oblik državne himne”,nabvodi Mehmedović.

Zadatak Povjerenstva za izbor teksta himne BiH je da provede natječaj za izbor teksta himne i izabere tekst na temelju kojeg će Vijeće ministara BiH utvrditi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj himni BiH i dostaviti ga Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Svi dosadašnji pokušaji vlasti u BiH da BiH dobije tekst himne na melodiju su propali. Najbliže tome su bili u veljači 2009. godine. Tada je Komisija za izbor teksta himne BiH odabrala stihove Dušana Šestića i Benjamina Isovića.

No, spomenuti tekst nije prošao i pao je u Domu naroda Parlamentarne skupštine.

(NN / N1)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -