Njemačko-britanska inicijativa za BiH, koja je sada postala i službeni stav EU, pozitivno je primljena od strane bh. javnosti i političkih struktura. To je jedan od stavova kojeg, sukladno instrukciji Ministarstva vanjskih poslova BiH naši veleposlanici imaju prenijeti vladama zemalja u kojima obavljaju diplomatsku dužnost, doznaje „Večernjak“. Na adrese 21 bh. veleposlanika u Europi sredinom […]

" />
Published On: Pon, stu 24th, 2014

Bh. diplomati 21 vladi prenose stav o prihvaćanju inicijative

Njemačko-britanska inicijativa za BiH, koja je sada postala i službeni stav EU, pozitivno je primljena od strane bh. javnosti i političkih struktura. To je jedan od stavova kojeg, sukladno instrukciji Ministarstva vanjskih poslova BiH naši veleposlanici imaju prenijeti vladama zemalja u kojima obavljaju diplomatsku dužnost, doznaje „Večernjak“. Na adrese 21 bh. veleposlanika u Europi sredinom ovog mjeseca upućena je instrukcija iz sjedišta MVP-a u kojoj se od njih traži da zatraže prijem kod „odgovarajućih dužnosnika u ministarstvu vanjskih poslova zemlje prijema“ i prenesu četiri stava bh. vlasti.

Osim već spomenutog da je njemačko-britanska inicijativa pozitivno primljena kod političkih aktera, medija i javnosti u BiH, veleposlanici bi trebali predočiti i stav kako u BiH postoji svijest da država mora ispunjavati iste uvjete u procesu napretka prema članstvu u EU, uz napomenu da uvjeti koje BiH mora ispuniti ostaju isti, ali da je izmjenjen redoslijed ispunjavanja, objavio je Vecernji.ba.

Treći stav koji odražava odnos bh. vlasti prema spomenutoj inicijativi, a koji će veleposlanici prenijeti europskim vladama je da BiH podržava fokus na socio-ekonomskim reformama koje će omogućiti ekonomski rast i zapošljavanje i čiji pozitivan učinak će osjetiti građani, potom vladavinu prava i funkcionalnost države. Konačno, BiH pozdravlja novi pristup EU prema zapadnom Balkanu utemeljen na tri strateška pravca djelovanja. Instrukcija je poslana bh. veleposlanstvima u Ateni, Beču, Bruxellesu, Budimpešti, Bukureštu, Haagu, Kopenhagenu, Londonu, Ljubljani, Podgorici, Madridu, Parizu, Pragu, Rimu, Sofiji, Štokholmu, Varšavi, Zagrebu, Skopju i Beogradu.

 

vecernji.ba