Published On: Uto, velj 26th, 2013

Besperspektivnost – Više od 60% mladih u BiH bez posla

U BiH, registrirano je 550.574 nezaposlenih od kojih 40 posto posao traži više od pet godina, piše Večernji list.
Više od 60% mladih u BiH je nezaposleno. Polovina su nezaposleni više od dvije godine, a svaki peti posao čeka više od pet godina.
“U studenom se navršilo šest godina od kada sam stekla diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi na mostarskom Sveučilištu. Umjesto da počnem primjenjivati svoje stečeno znanje, i danas živim na ‘grbači roditelja’. Javljam se na oglase za posao, i uglavnom pošaljem sve što se traži, uključujući CV i molbu…, i nikad ništa. Nitko i ne odgovara. Da mi se barem jave, e-mailom, da kažu ‘ne zadovoljavate’ ili slično.” govori sugovornica Večernjeg iz Širokog Brijega, koja je diplomirala na Filozofskom fakultetu, a na natječaje se javlja već sedmu godinu.
“U prosjeku, na oglase koji se nađu na portalu Posao.ba javi se od 200 do 400 kandidata. Na jedno radno mjesto se maksimalno javilo 3500 kandidata”, ističe Alma Hadžić, projekt-menadžer na portalu Posao.ba.
Rekordan broj, od 3500 zainteresiranih, natjecalo se za posao koji je objavila međunarodna kompanija koja je tražila voditelja prodaje na radnom mjestu u Sarajevu. Naglašava kako poslodavci najčešće traže komercijaliste i trgovce, dok osobe kojima treba posao najčešće se prijavljuju za radna mjesta u kategorijama “prodaja” i “administrativne usluge”.
Nezaposleni u BiH većinom ne biraju gdje i kako raditi, samo da se plaća
“Trenutačno radim u kladionici. Vjerujem da ću uskoro dobiti sezonski posao u Hrvatskoj. Lani sam konobarila na Braču. Šef je rekao da se prijavim i ove godine. Radi se 10 sati, nedjeljom, noću”, kaže djevojka kojoj je za ovaj posao dostatna diploma srednje škole, dok se s diplomom za koju se borila pet godina “može slikati”.
Tržište rada i tržište diploma su u velikom nesporazumu, a čini se da će i dugo biti tako. Mnogi se nakon završenog studija pitaju zašto su uopće studirali kada moraju voziti dostave ili slagati odjeću po buticima kako bi preživjeli.
(Dnevnik.ba|Večernji)