Published On: Uto, velj 26th, 2013

Dom naroda PSBiH potvrdio; popis stanovništva u listopadu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, po hitnom postupku, bez rasprave, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona, kojim se održavanje popisa pomjera za šest mjeseci. To znači kako će popis biti održan u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013. godine, a prema stanju na dan 30. rujna 2013. godine u ponoć, što se smatra referentnim datumom popisa.
Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, iz objektivnih razloga došlo je do prolongiranja određenih aktivnosti koje se odnose na izradu kartografske dokumentacije, utvrđivanje popisnih krugova te izradu natječajne dokumentacije i njenog provođenja, definiranje načina financiranja i nekih drugih tehničkih aktivnosti, tako da nije bilo moguće provesti navedene aktivnosti u rokovima utvrđenim u zakonu.
Također, navodi se kako je Međunarodna posmatračka operacija za popis stanovništva u BiH u svojim izvještajima dala procjenu stanja spremnosti nadležnih institucija u BiH za provođenje popisa u kojem je preporučila da prvobitni datum provođenja popisa, predviđen za travanj 2013. godine, nije realan, te da bi ga bilo potrebno pomjeriti za šest mjeseci, to jest na termin od 1. do 15. listopada 2013. godine, kako bi se dobili precizni i pouzdani podaci i rezultati, što prvobitno predviđenim datumom popisa ne bi bilo osigurano.
(Dnevnik.ba)