Published On: Sri, pro 20th, 2017

Belgija u veleposlanstvo u Saudijsku Arabiju šalje ženu

Konzervativna kraljevina Saudijska Arabija koju međunarodna zajednica već dugo kritizira zbog ograničenja što ih nameće ženama, dobit će prvu veleposlanicu koju je imenovala Belgija, izvijestili su belgijski mediji.

Belgija na veleposlaničku dužnost u Rijad od idućeg ljeta šalje Dominique Mineur koja trenutačno obnaša dužnost veleposlanice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pišu lokalni mediji, ističući da je riječ o prvoj veleposlanici u kraljevini.

Zemlja poznata po rodnoj segregaciji

Saudijska Arabija poznata je po rodnoj segregaciji. Ondje žene žive pod punom kontrolom muškaraca, ne smiju imati putovnicu ni bankovni račun, a hitna medicinska pomoć pruža im se isključivo uz pisano dopuštenje muškarca.

Odjevene su abaje, dugačke ogrtače koji sežu ispod gležnjeva i žene su obvezne nositi ih kad izađu na ulicu. Prije su abaje morale biti isključivo u crnoj boji, no posljednjih godina to više nije strogo pravilo. Ne smiju nositi ni sandale u kojima im se vide prsti.

Tek nedavno ženama dozvoljeno upravljanje vozilima

Po rezultatima Izvješća o nejednakosti spolova Svjetskoga ekonomskog foruma iz 2017., Saudijska Arabija je na 134. mjestu od 144 zemlje.
Duboko konzervativna muslimanska kraljevina tek nedavno je dekretom kralja Salmana konačno ženama dopustila da od iduće godine upravljaju osobnim vozilima, kamionima i motociklima, no sociolozi smatraju da saudijski režim pitanje nekog ženskog prava obično počinje rješavati kad želi u javnosti globalno ublažiti lošu sliku, prenosi Hina.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare