Nedjelja, 26 svibnja, 2024

NIJE PRVI APRIL: Meddžida Kreso stvarno odlazi iz Suda BiH

Must Read

SARAJEVO – Meddžida Kreso, bivša predsjednica Suda BiH, koja je na toj poziciji provela punih 12 godina, napustit će narednog tjedna ovu pravosudnu instituciju jer puni 70 godina života, čime je stekla uvjete za umirovljenje, saznaje “Dnevni avaz”.

Veze stranke

Rukovođenje Meddžide Kreso Sudom BiH ostat će upamćeno po tome što je za to vrijeme znatno oslabljen ugled ove institucije zbog njezinih stranačkih veza, koje su utjecale na rad Suda, ali i kompletnog pravosuđa. Njezino vođenje ove institucije procijenjeno je, kako iz međunarodnih tako i domaćih čimbenika, više nego neuspješno.

Posebno se taj negativan i neuspješan rad dovodi u vezu s brojnim političkim optužnicama i procesima, koji su po nalogu određenih krugova i mentora posljednjih nekoliko mjeseci njezina mandata bili itekako vidljivi.

Kreso napušta Sud 22. prosinca, jer je ispunila uvjete za mirovinu prema Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH. Prošle godine, 27. studenog, nakon dva mandata predsjednika Suda, zamijenila ga je Ranko Debevec. Nakon isteka mandata predsjednika Suda, postala je sudac.

Nezvanično saznajemo da se do posljednjeg trena potajno nadala da će ostati dodatni sudac u Sudu BiH, što je moguće prema Zakonu o VSTV-u. No, takav prijedlog, koji bi morao biti upućen VSTV-u, nikad nije ugledao svjetlo dana, a morao bi ga predložiti predsjednik Suda BiH.

Ovo je jedan od razloga što je Kreso uporno lobirala da na poziciju predsjednika Suda BiH bude imenovana osoba od njenog povjerenje, poput Mire Smajlović i Ize Tankića. Kreso se nadala da će izborom svog kandidata biti predložena za dodatnog suca na razdoblje od dvije godine, kako bi i dalje ostala raditi u ovoj instituciji.

Neuspješni pritisci

Međutim, lobiranje i pritisci nisu donijeli plod. Provela je više od godinu dana kao sudac zbog boli, a ne na poslu. S pojedincima u Tužiteljstvu također je na sve načine pokušavala minimizirati istrage protiv pojedinih tužitelja, poput teško kompromitiranog Bože Mihajlovića, koji su sumnjiči za nestanak 300.000 KM iz predmeta koje je vodio.

Kaznene prijave i istrage stegovnog tužitelja

Kreso će biti upamćena po tome što će s pozicije predsjednice Suda i suci u mirovinu otići u trenutku kada Ured disciplinskog tužioca VSTV-a istražuje mnoge pritužbe na njen rad. Naime, Ured disciplinskog tužioca registrirala je predmet po službenoj dužnosti protiv Kreso 14. prosinca prošle godine, a na temelju medijskih objava u kojima se navodi moguća povreda dužnosti.

Provjera pritužbi pokrenuta je najprije nakon medijskih napisa o nezakonitom zapošljavanju pripravnika u Sudu BiH, a kasnije i njene uloge u razgovorima koje je vodila s tadašnjim hrvatskim kolegom Mladenom Bajićem, o čemu su pisali brojni mediji i za što postoje transkripti. Potvrđivanje tih navoda još je u tijeku. Krivična optužba se također dovodi protiv nje, kao rezultat provjere.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -