Utorak, 21 svibnja, 2024

BEGIĆ: Sva bošnjačka politika je nacionalistička i ide na štetu Hrvata, a Zagreb šuti

Must Read

Novinar i politički analitičar Velimir Begić za portal Direktno.hr kazao je kako je Bosna i Hercegovina nedefinirana država, odnosno država nedefiniranih pojmova.

“Kako bi se o nečemu moglo razgovarati najprije treba definirati pojmove. Bošnjaci to, očito je, ne žele. Zabrana korištenja Herceg-Bosne i hrvatskog u javnim poduzećima im sada kao smeta, a kada su Hrvatske telekomunikacije Eronet primjerice davale stotine tisuća kuna za Sarajevo film festival, tada im hrvatski u nazivu nije smetalo”, rekao je Begić i dodao kako nikad nisu odbili hrvatski novac, a što se Herceg-Bosne u nazivu poduzeća tiče, napominje kako je situacija i apsurdnija.

Definiranje pojmova

“Kada mislim na definiranje pojmova onda treba znati kako je Herceg-Bosna ugrađena u Federaciju BiH. Po toj velikobošnjačkoj logici bi trebalo ukinuti i ime Bosna i Hercegovina jer početkom devedesetih ono što se tada zvalo Republika BiH je nešto sasvim drugo i ugrađeno je u Federaciju BiH”, objašnjava Begić i dodaje kako je HVO bio legitiman kao i Herceg-Bosna te je zajedno s Armijom takozvane Republike BiH ugrađen u vojsku Federacije BiH.

Begić podsjeća kako je Washingtonskim sporazumom zamišljena konfederacija Federacije BiH s Republikom Hrvatskom, što su Tuđman i Izetbegović i potpisali, te je zahvaljujući Splitskom dogovoru Hrvatska vojska sudjelovala u obrani te Federacije.

“Danas iz Sarajeva to zaboravljaju, kao i da je Atif Dudaković oduševljeno dočekao generala HV-a Marijana Marekovića i Miroslava Tuđmana”, podsjeća Begić na bošnjačko kratko pamćenje, kada je HV oslobodila omču oko Bihaća i spasila ga sudbine Srebrenice. “Sad Dudaković kaže kako su oni time obranili Hrvatsku, ali nisu se Mareković i Tuđman veselili njemu, nego on njima”, napominje Begić.

“Kada bi se te činjenice prihvatile mnogo toga u BiH bi bolje funkcioniralo, ali velikobošnjačka politika ovakvim politikantstvom želi privući glasove na skorim izborima umjesto da se bave bitnim stvarima”, kaže Begić te pita bošnjačko vodstvo misle li kako Hrvate ne vrijeđaju ratne zastave takozvane Republike BiH i Armije te republike s ljiljanima, a njima se zaogrću reprezentativci BiH.

“Onda se tobože pitaju zašto Hrvati ne navijaju za reprezentaciju čije se pobjede slave zastavama pod kojim su činjeni zločini nad Hrvatima”, podsjeća Begić.

Begić napominje kako svaki put kad se pojavi zastava Herceg-Bosne, odnosno hrvatskog naroda u BiH, u Sarajevu se pali alarm, sportski klubovi se kažnjavaju, velikobošnjački političari i poluintelektualci o tome zabrinuto daju izjave.

“Sigurno da će pokušati zabraniti sve hrvatsko i hercegbosansko. Pokušavaju to odavno, a i kroz povijest je bilo pokušaja zabrane, ali održao se ovaj narod na ovom kamenu do sada pa će se održavati i održati i u ubuduće, unatoč Sarajevu. Pokušali su zabraniti i ukinuti naziv Hercegbosanske županije i donijeli su neku uredbu kojom se on već godinama zove Kanton 10, ali ne možete pronaći nikoga u Tomislavgradu ili Livnu da će reći Kanton 10. To je i dalje svima Hercegbosanska županija”, podsjeća Begić na ranije licemjerne pokušaje Bošnjaka da zabrane hrvatske nazive.

“Kada je u Mostaru renovirana zgrada čije je pročelje bilo ispisano brojnim grafitima, već dan nakon renoviranja napisano je ‘Džaba ti je krečiti’ i krenulo se ponovno s grafitima. Ta bi se duhovita dosjetka mogla primijeniti i na ovu zabranu, s Hercegbosanskom županijom”.

Sva bošnjačka politika je nacionalistička i ide na štetu hrvatskog naroda

“Sva bošnjačka politika je nacionalistička. Nema ljevice, niti građanskih stranki. Iako se SDP predstavlja kao takav, on to nije. Oni su u vlast uzeli uza se hrvatske stranke koje nisu dobile podršku naroda na izborima i stvorili platformu koja je koštala Hrvate, a Bošnjaci su izabrali njihovog Željka Komšića kao hrvatskog člana predsjedništva, a po toj matrici će pokušati igrati sljedeće godine na izborima i to već sada treba sprječavati”, rekao je Begić i dodao kako Republika Hrvatska mora biti aktivnija po tom pitanju kao i u izmjeni izbornog zakona u BiH.

“Kada Bošnjacima neka sudska presuda odgovara, oni je prihvate, ali odluku Ustavnog suda o izmjeni izbornog zakona ne prihvaćaju. Sve izmjene Daytona išle su na štetu hrvatskog naroda, a Zagreb je o tome uglavnom šutio”, rekao je Begić i napomenuo kako Hrvati u BiH sami i bez pomoći Hrvatske to neće moći iznijeti.

(Ne)aktivnost Republike Hrvatske

“Hrvatska kao supotpisnica Washingtonskog i Daytonskog sporazuma i članica Europske unije može pomoći lobiranjem za Hrvate, ali mora se aktivnije uključiti i u unutarnje stvari BiH”, rekao je Begić i dodao kako je i Hrvatska politika kreirala ovakvu BiH te je suodgovorna za sudbinu Hrvata u njoj.

Begić napominje kako su Srbija, Turska, pa i arapske zemlje aktivnije u BiH nego Hrvatska.

“Hrvatski političari su pomalo u strahu, a turski pričaju o ostavljanju u amanet BiH. Svaki hrvatski političar koji je dolazio u BiH ili se susreo s BH političarima svoje govore i sastanke počinje pričom o tome kako se Hrvatska neće miješati u unutarnje stvari BiH. Odmah se brane i povlače, a trebaju se miješati, jer svi se miješaju”, kaže Begić i pita se što je Erdoganova izjava o tome kako mu je Izetbegović stariji BiH ostavio u amanet, nego miješanje u unutarnje stvari BiH.

“Nisam nikad mislio da ću ovo reći, ali dolaskom u Mostar kada su Bošnjaci palili zgrade institucija, te odbijajući sastanak s tadašnjim ministrom vanjskih poslova BiH i  predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, najbolju je politiku prema BiH vodio Zoran Milanović”, rekao je Begić. Smatra kako danas od političara iz Hrvatske korist imaju samo cvjećare i tvornice svijeća. “Treba upaliti svijeću i položiti vijence, ali to ne smije biti najvažnije, ponekad i jedino”, rekao je Begić.

Ne dajte da vam ukradu nadu

“‘Ne dajte da vam ukradu nadu’, naziv je jedne knjige pape Franje. I ako su Hrvati u BiH u ičemu poslušali u tome su. Nadu im nitko nikada nije mogao ukrasti ni u puno težim povijesnim trenucima. Nade ima, ali potrebna je i jasna hrvatska politika kao što Bošnjaci i Srbi imaju svoje”, rekao je Begić i dodao kako često izgleda da hrvatski narod i ne zna što želi.

“Ovako uređena BiH neće moći dugo. U Sarajevu se groze kada se spomene preustroj BiH, kao da zaboravljaju da su se države na ovim prostorima često mijenjale i prekrajale granice, a događat će se to opet. Nadu Hrvatima možda daje i to kako se, prema pisanju njemačkih medija, i Njemačka aktivnije počela baviti ovim prostorima”, rekao je za Direktno Begić./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -