U Busovači promovirana knjiga “Oteto zaboravu – Gusti Grab”, autora Dragana Čobanovića

Sinoć, 22. prosinca 2017. godine, kao dio projekta “Božić u Busovači”, u iznimno toplom ozračju ispunjenog prostora kino dvorane Theatar, Napretkovog doma u Busovači, Udruga oboljelih od poliomyelitisa/povrede mozga i kičmene moždine Srednjobosanskog kantona – predstavila je knjigu svoga člana Dragana Čobanovića pod nazivom: “Oteto zaboravu – Gusti Grab” (2. dopunjeno izdanje).

O knjizi je osobito nadahnuto govorio Mladen Molinar, predsjednik Udruge i recezent knjige, a sve je vrlo živo i emotivno vodila urednica knjige Branka Jukić, dok je Busovka Suzana Krišto na osebujan način predstavila svoje dojmove i utiske iz knjige koja je nastala iz ljubavlju ispunjenog pera autora Dragana Čobanovića, prenosi Grad-Busovaca.com.

Od ranijih šest zbirki poezije Dragana Čobanovića, ova je knjiga različita po izričaju, jer se radi o prozi, ali možda čak i o “poeziji u prozi”. Ona je do sada i najbolje što je izašlo ispod pera njegovog… I prava je sreća da se Dragan odlučio ispričati nam, ispripovjediti, oteti od zaborava ono iz svoga mjesta i života što je proživio. Tako jasno, razgovijetno, konkretno kazati nešto u skoro dvije stotine stranica teksta i da djeluje oteto zaboravu, svakako je poseban domen ove knjige koja svojim toplim vezom sjećanja priča naprosto svoje vrijeme i događaje u njemu, autobiografski, ali pomalo samozatajno. Ova knjiga na poseban način, kao drugo dopunjeno izdanje, potpuno dotiče i opušta čitatelja uvodeći ga u onaj čudesni svijet u kom sve izgleda poznato, poželjno i trajno.

Jednom riječju možemo mirno, s Brankom Jukić slutiti, da će ova Draganova knjiga čitatelja prosto natjerati na preispitivanje vlastite savjesti i u konačnom probuditi u njemu stupanj samokritičnosti, te učiniti od nas samih zadovoljnijeg i sretnijeg čovjeka u ovim tužnim vremenima kad se sve mjeri količinom novca i slave.

Projekt “Božić u Busovači” svoj vrhunac doživjet će ovaj vikend. Večeras se u župnoj crkvi sv. Ante održava predstava Frame Busovača, nakon čega je planirana zabava uz žive jaslice i adventske kućice. Blagdansko druženje nastavlja se i sutra, na Badnjicu, uz adventske kućice i veselu božićnu atmosferu./HMS/