Published On: Čet, velj 25th, 2021

BAŠ ONAKO JUNAČKI: Šta je cilj krvoločnih napada režimskih botova na Irmu, Nejru, Daliju…

Ponekad ljudska hrabrost preskoči generacije, da bi se naknadno pojavila samo u rijetkim pojedincima.

Ova rečenica iz filma može poslužiti baš za filmsku priču mlade bosansko-hercegovačke rediteljice Nejre Latić Hulusić. Ona je donijela, bolje reći povratila hrabrost u porodicu Latić.

Njeni roditelji, posebno otac, mogli bi biti ponosni da im je kćerka odlučila ostati u Bosni i boriti se za svoju domovinu na prilično muški način, za razliku od njenih vršnjaka i vršnjakinja koji su odlučili otići u svijet i ostvarivati svoje snove i karijere.

Takvih uspješnih Bosanki poput Nejre, pun je zapadni svijet. Skoro svakodnevno čitamo o njihovim uspjesima. Koliko nas obraduju takvi uspjesi toliko i rastuži činjenica da se njima više ponose u nekim stranim zemljama.

Nejrini roditelji nisu tužni, ali imaju razloga za veliku brigu za svoju kćerku. Ona je zbog hrabrih stavova koje iznosi u javnosti priksrbila sebi vrlo opasne i opake dušmane.

To se vidi po komentarima botova koji rigaju mržnju na društvenim mrežama na nju i njenu familiju. Ako bismo na to gledali kao na opću pojavu i posao psihopata grdno bismo se prevarili.

Sama činjenica da se na Nejru okomio zloglasni bot koji svoje komentare redovito objavljuje u stranačkom glasilu Stav, govori da botovi kreiraju novi političko-ideološki, pa i religijski narativ.

SAVRŠENI MUNAFICI

S nekoliko imena su novinarski kuloari licitirali o tome ko bi se mogao kriti iza pseudonima Mustafe Drnišlića, a jedno od tih imena odgovara osobi sa akademskim referencama koja na ovaj način daje svoj doprinos prosvjetiteljstvu o osvješćivanju Bošnjaka.

Ma tko bio, on je savršen munafik! Jer kako god je u vrijeme komunizma bio „musliman u duši“, tako se i sada krije iza javnog stranačkog eskponiranja.

To je opet tipičan manir kukavičluka bošnjačkih intelektualaca kakav su ispoljili u ratu; sokolili su bošnjačku sirotinju da gine za Bosnu, a sebe i svoju djecu sklanjali u podrume.

Ovaj “moralist” je nekada prijeteljevao sa Nejrinim „taticom“, kako pošprdno titulira njenog babu, pa i s amidžom Džemaludinom, dok se oni nisu distancirali od ove bulumente kvazi bošnjačkih intelektualaca, političkih licemjera i vjerskih konvertita.

Nikada Nejra svog babu nije nazvala „tatom“, za razliku od Bakira Izetbegovića koji je svog oca zvao tatom, kao što je i njega zvala njegova kćerka.

Kao što se na ovako jednostavan način može demantirati botovsko podmetanje činjenice u svrhu objede režimskih oponenata, u slučaju porodice Latić, tako se i svaka tvrdnja u komentarima bota Drnišlića može pobiti. Eto, on Nejrinom „tatici“ spočitava mizoginiju koju je ispoljio u naslovima tekstova o Sebiji Izetbegović i Biseri Turković.

Obje ove gospođe su moćne žene i obnašaju državne funkcije. Možda zaista stoji primjedba na naslov „bezobrano bogata i teška“ koji se odnosi na ministricu Turković, da ima doze mizoginije, ali imputirati takve stavove kad su u pitanju naslovi „bošnjačka Hurem“, koji se odnose na profesoricu Izetbegović, je suludo. A upravo to boli režimsku inteligenciju koja se Latićima sveti zbog, kako oni doživljavaju, napada na bračni par i dinastiju Izetbegovića.

VAMA VAŠE, NAMA NAŠE HEROINE

Ako su im Latići nešto i krivi, a dužni sigurno nisu, šta im je kriva

Dalija Konaković, voditeljica na Al Jazeeri Balkans?!

Zbog krvoločnih napada botova na nju izgubila je dijete u trudnoći!

Kako je prošao Zulfo Godinjak, ginekolog sa KCUS-a, kojeg je Sebija Izetbegović okrivila što je izgubila bebu prije porođaja?! Koga da krivi Dalija?!

Pošto se Nejri i Daliji na top listi nadahnutih mladih Bosanki može pridružiti još i Irma Baralija koja je dala odgovor o krivcu za krvoločne napade botova na njih. „Ako mi zafali dlaka s glave držat ću odgovornim Bakira Izetbegovića“, poručila je Irma.

Da rezimiramo, ovo je svijet u kojem rađamo i odgajamo djecu! Kako Irma, tako Nejra i Dalija, tipične su predstavnice poratne generacije bosansko-hercegovačkih muslimanki, da ne kažemo Bošnjakinja. One bi mogle simbolizirati sve političke ideale za koje su se borili i žrtvovali njihovi roditelji. Napadom na njih, ugrožavanjem njihove slobode i života, napadaju se najveći politički ideali poratnih generacija bosansko-hercegovačkih muslimana!

Taj Nejrin babo, čudan čovjek, zaista, imao je nekad vrlo inspirativna snoviđenja. Tako je ukazivao da je simbol Evropske unije koji je istaknut na zastavi sa 12 zvjezdica, diadema na glavi Majke Božije, koja simbolizira 12 apsotola. To će reći da su Evropljani za svoj ideal uzeli svoju viziju idealne žene – Evropljanke. U kontekstu toga Nedžad Latić je smio ustvrditi da će novi Alija biti onaj ko uspije pomiriti mahramu na glavi bosanske muslimanke sa diademom na glavi idealne Evropljanke.

(TBT, A. L.)