Utorak, 16 travnja, 2024

Bardoš: Na Balkanu 400.000 poklonika Islamske države, a BiH prednjači

Must Read

BEOGRAD – Na Balkanu je stvorena velika baza potpore simpatizera “Islamske države” u kojoj je, prema nekim procjenama ,400.000 ljudi, izjavio je predsjednik Tvrtke za strateški konzalting i analizu političkog rizika u jugoistočnoj Europi Gordon N. Bardoš.
Bardoš ukazuje da, dok jedan od najbrutalnijih terorističkih pokreta u povijesti širi propagandu i gradi vlastitu infrastrukturu, regrutujući nove pripadnike i planirajući nove akcije, međunarodni dužnosnici pokušavaju ubijediti javnost da najveću prijetnju na Balkanu predstavlja “datum nekog blagdana ili referendum građana”.
On navodi da se na Balkanu prije 50 godina među islamističke ekstremiste moglo svrstati nekoliko stotina pojedinaca oko Alije Izetbegovića, a danas u ovoj regiji ima nekoliko stotina tisuća ljudi koji su prihvatili ideološki i politički program “Islamske države”.
“S obzirom na ove brojeve, nije iznenađujuće da rezultati određenih studija pokazuju da po glavi stanovnika najveći broj dobrovoljaca za žIslamsku državuž i druge islamističke pokrete u Siriji i Iraku dolazi upravo s prostora BiH, Kosova i Albanije”, navodi Bardoš u autorskom tekstu za ” Politiku “.
On je dodao da su radikalni režimi poput Saudijske Arabije investirali milijarde dolara na Balkanu, financirajući islamističke medije i propagandu, kao i sponzoriranje lokalnih klerika u bliskoistočnim školama, gdje su “usavršavali najekstremnije interpretacije vjere”.
“Nije slučajnost da su vođe ovog pokreta od Nedžada Balkana do Nusreta Imamovića, Muhameda Porče i Bilala Bosnića studirale u zemljama poput Egipta, Jordana, Sirije i Saudijska Arabije”, naveo je Bardoš.
On ukazuje da javno promovirana ideologija ovog pokreta dokazuje opasnu prirodu fenomena i kakav utjecaj ona ima na mladež.
“Tako i Nusret Imamović i Bilal Bosnić opravdavaju i slave samoubilačke napade. Bosnić je poznat po pjesmi u kojoj pjeva s eksplozivom na našim grudima otvorićemo put džihadu. Pod utjecajem ovakvih ljudi, sve je češći fenomen samoubilačkih napada koji je do prije 20 godina bio nepoznat na Balkanu “, rekao je Bardoš.
On je podsjetio na niz takvih napada, naglašavajući da su veći dio američki i europski dužnosnici ignorirali u proteklih 25 godina.
Bardoš je naveo kao primjer da je, nakon napada na američku Ambasadu u Sarajevu 2011. godine, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao da “vehabije u BiH nisu prijetnja za Europu”.
Govoreći o Balkanu kao rasadniku boraca “Islamske države”, on je podsjetio da je u siječnju ove godine veteran “bosanskog džihada” Naser bin Ali al Ansi, inače vođa Al Qaide, preuzeo odgovornost za napad na redakciju časopisa “Šarli ebdo” u Parizu.
“U travnju osoba povezana s povratnicima sa sirijskog ratišta ubila je dva policajca u Zvorniku, u studenom je čovjek povezan s veteranom sirijskog džihada ubio dva vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva, a ovog mjeseca policijske službe u Italiji i na Kosmetu otkrile su mogući atentat na papu u kome je sudjelovalo četvero džihadista sa Kosmeta “, upozorio je Bardoš.
Nezavisne

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -