Published On: Ned, pro 6th, 2015

HDZ za Mostar kao glavni grad FBiH, ministri SDA suzdržani


Nedavna inicijativa koju je iznio predsjednik Stranke demokratske akcije i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović da se u Mostar presele institucije Vlade Federacije BiH dočekana je s odobravanjem među dužnosnicima HDZ-a BiH, no to nije izazvalo pretjerano oduševljenje među Izetbegovićevim stranačkim kolegama, piše Večernji list BiH. Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić rekao je kako o toj inicijativi “nema stava”. “Nemam stava o tome. Meni je svejedno gdje će biti sjedište.
Političko pitanje
Svakako je sjedište ovoga ministarstva u Mostaru. Neka se političke strukture o tome dogovore”, rekao je Zukić na novinarski upit. Za razliku od njega, ministar prometa i veza Denis Lasić pozdravlja inicijativu da se u Mostar presele federalne institucije, ali ide i korak dalje – da Mostar bude glavni grad ovoga entiteta. “Podržavam inicijativu, a za početak bi se preostala četiri ministarstva, koja po rasporedu trebaju biti u Mostaru, trebala preseliti u Mostar po žurnoj proceduri. Budući da je Mostar važno regionalno, gospodarsko, sveučilišno, kulturno središte, posve normalno bi bilo da federalne institucije budu ovdje smještene. Mostar to zaslužuje”, rekao je Lasić za “Večernjak”.
Prema njegovim riječima, ministarstvo kojemu je u ovome mandatu na čelu u punom kapacitetu djeluje u gradu na Neretvi. “Federalno ministarstvo prometa i veza, za razliku od svih drugih ministarstava, u punom kapacitetu radi u Mostaru. Imamo još samo tehnički ured u Sarajevu u zgradi Vlade, doslovno zbog komunikacije s Vladom”, objasnio je Lasić. Po važećim propisima, u Mostaru je, uz onoga za promet i veze, sjedište važnih ministarstava energetike, industrije i rudarstva, zatim obrazovanja, trgovine te poduzetništva. Dosadašnja praksa, kao i u aktualnom sazivu vlasti, tek dvoje ministara Denis Lasić i Elvira Dilberović, koja je na čelu Ministarstva obrazovanja, svoj posao obavljaju u Mostaru.
S druge strane, ministri Nermin Džindić u resoru energetike, Zlatan Vujanović na čelu resora trgovine i Amir Zukić u poduzetništvu, ministarstvo posjete tek povremeno, najčešće kada se održavaju sjednice Vlade. Predviđeno je, naime, da se svaka četvrta sjednice održava u Mostaru. Za početak bi bilo normalno da i ovi ministri ispunjavaju svoje obveze, te sastanke održavaju u Mostaru, donose odluke, potpisuju akte. Ministar Lasić ističe kako je iz više razloga, koji nisu samo političke naravi, bitno da Mostar bude pozicioniran kao glavni grad ovoga entiteta.
Primjer suživota
“Mostar je istinski primjer suživota i kao takav zaslužuje biti pravi reprezent FBiH”, objasnio je Lasić. Inicijativa da se u Mostar presele institucije Federacije BiH došla je usporedno s najavom da će dvije stranke otvoriti raspravu oko promjena Izbornog zakona u dijelu koji se tiče propisa za ovaj grad koje je prije 5 godina osporio Ustavni sud. Ishod ove inicijative teško je predvidjeti, ali s obzirom da bi preseljenje institucija u Mostar za sobom donijelo preseljenje ili otkaz određenom broju zaposlenika, preraspodjelu poslova…, ne treba očekivati da će je oni svesrdno poduprijeti i aplaudirati joj. Jer i oni su nečiji birači i stranački “uhljebi”.  – See more at: http://www.pogled.ba/clanak/hdz-za-mostar-kao-glavni-grad-fbih-ministri-sda-suzdrzani/78276#sthash.HXzDSEue.dpuf

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare