BAKIR U SVE VEĆIM PROBLEMIMA: I poljski predsjednik podržao kandidatski status BiH

Na summitu zemalja Inicijative tri mora, koji se održava u Rigi, predsjednik Slovenije Borut Pahor pozvao je članice EU i njihove predsjednike da podrže kandidatski status BiH na predstojećem sastanku Vijeća EU.

Prijedlog je direktno podržao i predsjednik Poljske Andrzej Duda.

”Predsjednik Slovenije je želio da podržimo napore BiH i dali smo pozitivan odgovor. Mi podržavamo davanje kandidatskog statusa BiH, sada je na Vijeću EU da odluči o tome”, rekao je Duda tijekom press konferencije.

On je dodao da, bez obzira na odluku Vijeća EU, ukoliko BiH želi surađivati sa zemljama Inicijative tri mora, Poljska to podržava.

Podsjećamo: Europa ne prati sarajevski tisak. Da prate znali bi da Izetbegović kartel nikada neće dozvoliti ulazak BIH u EU sve dok Turska nije članica EU. SDA će formalno činiti sve da BIH uđe u EU no za one koji čitaju izjave prvaka SDA nešto pozornije a to je recimo morao biti MVEP u RH, posve je jasno da je navodni interes SDA za ulazak BIH u EU ravan nuli. Time prestaje ideja Neoosmanizma na Balkanu i preko noći ostaju bez gotovo polovice naroda. Praktički ukupne radne snage. Ovakva BIH pak, koja se nalazi pred vratima EU itekako je atraktivna islamskom svijetu a dok postoji vizni režim , stupanj europeizacije Bošnjaka i njihovog seljenja u EU je značajno usporen.