Borrell: Litva ne provodi svoje nacionalne sankcije, nego europske

“To je čista propaganda. Litva ne poduzima i ne provodi svoje jednostrane nacionalne sankcije protiv Rusije, nego sankcije koje je uvela Europska unija”, izjavio je Josep Borrell na konferenciji za novinare u Luxembourgu, nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Rusija je upozorila Litvu da će poduzeti određene mjere, ne navodeći kakve, kako bi zaštitila svoje nacionalne interese ako Litva pod hitno ne ukine zabranu tranzita roba u Kalinjingrad,  rusku eksklavu koja nema kopnenu vezu s ostatkom Rusije i koja graniči s Litvom na sjeveru, s Poljskom na jugu, te s Baltičkim morem na zapadu.

Borrell je rekao da je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis objasnio da njegova zemlja nije uvela nikakve nacionalne sankcije o zabrani tranzita određenih roba u Kalinjingrad nego samo provodi europske sankcije, prema smjernicama koje je dobila od Europske komisije.

Borrell je podsjetio da je Europska unija uvela zabranu tranzita preko svoga teritorija za određene robe i da Litva postupa u skladu s njima.

Rusija je pozvala litavskog izaslanika u Moskvi kako bi uložila prosvjed zbog zabrane tranzita određenih roba, a u Kremlju navode da je “situacija više nego ozbiljna”.

“Ako se tranzit roba između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije preko Litve ubrzo ponovno ne uspostavi, Rusija zadržava pravo da poduzme korake za zaštitu svojih nacionalnih interesa”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.