Utorak, 16 srpnja, 2024

BAKIR IZETBEGOVIĆ: ‘Ne možete ubiti 8.000 ljudi, rastjerati njihove porodice i onda reći da mogu glasati samo oni koji su ostali u Srebrenici’

Must Read

0b1065757fd17807033d752fa0a42c63Za Srebrenicu još uvijek nismo donijeli odluku, a bliži smo tome da se ne izađe na izbore nego da se na ovakav način izađe na izbore, rekao je u utorak u izjavi za Fenu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Upitan mogu li se očekivati neke stranačke koalicije, kazao je kako će Stranka demokratske akcije insistirati na tome da se naprave koalicije kada je u pitanju Republika Srpska.

Jer, istakao je, „ono što je urađeno u Srebrenici, onaj užas koji je napravljen u Srebrenici, zahtijeva posebna rješenja Izbornog zakona“

„Ne možete ubiti 8.000 ljudi, rastjerati njihove porodice i onda reći da mogu glasati samo oni koji su ostali u Srebrenici”, rekao je Izetbegović i dodao kako to nasilje i ta nenormalna situacija traže drugačije rješenje.

“U nenormalnoj situaciji ne možete imati normalno rješenje. I mi očekujemo da će to napraviti Izborni zakon”, kazao je.

Na pitanje može li se uskoro očekivati usvajanje prijedloga budžeta BiH, Izetbegović je rekao kako je insistirao na tome da se budžet izmijeni u nekim stavkama.

„Ne možemo naprimjer preuzeti godišnji plan unutar akcionog plana ako ne izdvojimo sredstva za vojsku“, rekao je Izetbegović i pojasnio kako se ne može nikakva akcija poduzeti ako se ne podupre sredstavima.

Predsjedavajući Izetbegović je kazao kako ne možemo nastaviti ni evropski put ni put prema NATO-u bez neophodnih sredstava, pa su amandmani u tom smjeru odbijeni, te da je to bio razlog zašto je bio protiv prijedloga budžeta.

„Međutim, mislim da ima dovoljno ruku da se i ovakav, krnji budžet, izglasa. Dobit ćemo vjerovatno neki budžet, samo što će on imati mane koje sam spomenuo“, rekao je za Fenu Izetbegović.

 

DEPO-BL!N/đk

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -